Николай Желязков е новият селекционер на националният ни мъжки отбор по волейбол. Решението бе взето на заседание на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол. Договорът му е за 1 г.

Желязков сменя на поста досегашния наставник - италианеца Силвано Пранди.

Очаква се  Желязков, който е старши треньор на Нефтохимик 2010, да разчита на изцяло български щаб, като единствено може да заложи на чужденец за кондиционен треньор на отбора.

До този момент Желязков бе помощник на Силвано Пранди. Президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев благодари специално на досегашния селекционер Силвано Пранди и му пожела успех.

"Благодаря специално на Силвано за многото работа, която свърши през годините в националния отбор - каза Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, след края на тричасовото заседание. - Пожелавам му още много успехи в кариерата. Имаме пълно доверие на Николай Желязков, че ще се справи със задачата."

Управителният съвет на федерацията прие оставката на Людмил Найденов като председател на треньорската комисия. Мястото му ще заеме Георги Божилов.

Любо Ганев изтъкна, че до 2 седмици ще е ясно кой ще застане начело на женския национален отбор. 

„Избрахме Ники Желязков за селекционер, с договор за 1 година и конкретни цели. Класиране в осмицата във волейболната Лига на нациите и в първите шест отбора за Световно първенство. Щабът ще е от изцяло български специалисти, може би само физическата подготовка ще бъде водена от чужденец“, започна Любо Ганев.

„За нас 2022-а сме си поставили за цел да върнем мъжкия волейбол, където му е мястото. Това 21-о място не удовлетворява никого, не съвпада и с нашите планове на федерацията, които са насочени към следващата Олимпиада в Париж през 2024-а година. Ще направим всичко необходимо, те да нямат никакви липси и всичко да зависи само от тях на игрището“.

„Със Силвано Пранди подписахме споразумение, той няма никакви претенции, а ние му благодарим за работата. Той не изискваше абсолютно нищо. Надяваме се новият треньорски щаб да изкара най-доброто от състезателите. Много от тях не са достигнали дори 80% от потенциала си в мачовете за България“, посочи Любо Ганев.