0

Н икола Йокич, сръбският център на шампиона на НБА Дендър Нъгетс, който играеше футбол в детството си, остави без дъх публиката в Сан Антонио с невероятно изпълнение при победата със 117:106.

Гигантът, който като малък е играл също и футбол, бе в центъра на едно от най-изненадващите и невероятни отигравания в НБА - небрежен кош с главичка. 

При оставащи 4:30 мин. до края на първата четвърт (12:17) и след като реферите отсъдиха фаул, сръбският център на около два метра от коша хвърли топката във въздуха, удари я с глава и топката, след което докосвайки веднъж ринга и веднъж таблото, в крайна сметка влезе.

Сърбинът, двукратен MVP на НБА и веднъж от финалите, превключи на футболна вълна, може би си спомни времето от детството си, в което направи първите си стъпки във футбола с по-големите си братя Страхиня (13 години по-голям) и Неманя (още 11 години). 

По собствените му спомени Никола, който бил закръглено дете, преди да се насочи към баскетбола се пробва във водната топка и футбола. Докато не започва да расте неудържимо (2,13 м), за да стане един от най-добрите центрове в НБА.

Този кош с глава не се зачете в статистиката му, но тя и без него беше впечатляваща – 31 точки, 7 борби, 5 асистенции и 2 чадъра за 31 мин. Игра петата поредна победа на Нъгетс.

При това срещу него бе френският феномен Виктор Уембаняма – високият 2,24 м новак, който завърши със 17 точки, 9 борби, 2 асистенции и 3 чадъра. 

Уемби дори захлупи 2 пъти Йокич, но сърбинът му показа кой е майсторът с поредното превъзходно представяне. 

Той не е най-бързият (всъщност е доста бавен), отскокът му съвсем не е феноменален, но интелигентността му в играта е уникала.

Той бележи, отбива и блокира като център и асистира като пойнт гард – съвършеният баскетболист.

Всъщност той и съотборникът на нашия Александър Везенков в Саграменто - Домантас Сабонис, са първите двама играчи през последните 55 години, които имат средно на мач поне по 12 борби и 8 асистенции за сезон.

Сърбинът има главоломни средни показатели от 26 точки (58,2%), 12,3 борби и 9,2 асистенции.