0

Г ригор Димитров определи като "влакче на ужасите" последните няколко месеца. Той заяви това по време на награждаването след финала на турнира "Мастърс" в Париж. В него българинът отстъпи с 4:6, 3:6 на водача в световната ранглиста Новак Джокович.

С 13 непредизвикани грешки: Григор Димитров отстъпи пред Новак Джокович в Париж

"Благодаря за подкрепата на публиката. Последните три месеца бяха влакче на ужасите за мен. Достигането до финала значи повече за мен, отколкото предполагате", заяви Димитров, който след края на мача бе с насълзени очи, особено след като всички зрители в залата станаха на крака да го аплодират и подкрепят. Така французите отново доказаха, че сърцата им бият по-силно за загубилите с грация, стил и чест, отколкото за серийните победители.

С огромно усилие на волята се сдържа да не заплаче и френската репортерка, която взимаше интервюто на корта от победителя Джокович, като доста непрофесионално се обръщаше към седналия Гришо, вместо да се съсредоточи към Ноле. Това принуди и сърбина да насочи изказването си към загубилия българин, когото сам аплодира, както се вижда на видеото.

Джокович и Димитров, които са двамата най-възрастни играчи в топ 15 на световната ранглиста по тенис, са добри приятели и никога не са крили това. "Извинявай за развитието на този  мач. От собствен опит знам, че не е лесно да губиш финали. Тази седмица обаче ти игра един от най-добрите тениси, които някога си показвал. За мен е удоволствие да споделям корта с теб. Да знаеш, че ние с теб вече сме "следващата генерация" или както там се нарича", каза Джокович с трофея в ръка. Терминът "следваща генерация" (Next Gen) се използва в тениса през последните години, за да определи най-обещаващите млади играчи.

ПРИЗНАНИЕ: Джокера засипа с похвали и оцени високо класата на Григор

Българинът върна жеста на Ноле, който също топло го прегърна и поздрави.

"Нямам думи, с които да опиша Новак. Поздравявам го, както и целия му екип. 

Тази година беше невероятно пътешествие за мен и съм доволен, че завършвам положително. Благодаря на организаторите на турнира. Невероятно е, че можем да играем на този корт. Трудно ми е да намеря думи, с които да изразя благодарността си към всички", завърши Димитров.

Евалата, Гришо! Българинът гътна и полския си абонат Хуберт Хуркач за 1/2-финал в Париж

А какво всъщност се крие зад сълзите на Гришо разкри отчасти неговият треньор Даниел Валверду, цитиран от "Екип". "Напредъкът, постигнат през последната година, беше фантастичен. Той беше около 35-и в света преди дванадесет месеца, а ето го отново в топ 15, което беше една от нашите цели, когато започнахме сезона", разказа венесуелецът.

"Страхотно е да го видим мотивиран, съсредоточен да се наслаждава да играе на много високо ниво. Той е такъв професионалист, какъвто не можете да си представите. Той прави всичко както трябва.

Мотивацията се намира по-лесно с победите. Вижда, че млади хора идват и играят много добър тенис, което го тласка още повече. Има още много работа, но последните няколко месеца бяха много положителни."

Измамената камила? Бившата румънска изгора на Гришо го оплю жлъчно! Мадалина Генеа го набеди за изневери и лъжи, да стоял далеч от нея

ГРИШО НАПИСА ЛЮБОВНО ПИСМО ДО... Димитров обиколи Париж с близък човек (ВИДЕО)

Източник: БТА