0

С тилияна Николова се класира за финала на лента на световното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в "Арена Армеец" в София.

В квалификациите българката изигра добре динамичната си композиция и получи оценка от 31.400 точки. Николова имаше някои грешки в изпълнението, но заложената й трудност е много висока. Така съдиите й дадоха 15.000 точки за трудност, 8.200 за артистичност и 8.200 за изпълнение.

Оценката на българката е втора по сила на лента след тази на италианката София Рафаели, която има 32.500 точки. Състезанието все още продължава, но до края на квалификациите няма гимнастички, които да получат по-високи оценки от тези на Рафаели и Николова.

Малко по-късно българката ще играе на бухалки, след което ще стане ясно дали също ще попадне сред финалистките и на коя позиция ще завърши в квалификациите на индивидуалния многобой.

Финалите на бухалки и лента тази вечер започват в 21.00 часа=

От федерацията пък обявиха какво е състоянието на Боряна Калейн.

Вчера изненадващо стана ясно, че Калейн няма да участва на световното заради висока температура. Грацията е била приета в болница, а президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че "няма състезание или спорт, който да е по-важен от здравето".

"Уважаеми фенове, получихме много въпроси за състоянието на Боряна Калейн. Разбираме, че се вълнувате, както и ние. Непрекъснато държим връзка с лекарите. Боряна все още е в болница, има температура, но е по-ниска от вчера. Предстоят й изследвания, след които лекарите ще преценят как ще продължи лечението й", се казва в съобщение на фейсбук страницата на БФХГ.