0

М акс Верстапен (Нидерландия, Ред Бул) спечели победата в Гран при на Маями от Формула 1 и съкрати изоставането си от Шарл Льоклер (Монако, Ферари) в класирането при пилотите на 11 точки. 

Световният шампион бе категорично най-бърз на пистата край "Хард Рок Стейдиъм" във Флорида и победи с 0,661 секунди пред втория, след като оглави класирането още в началото на надпреварата. 

Състезанието за Гран при на Маями бе решено в първите четири обиколки. Льоклер запази лидерското си място в първия завой, а Верстапен зае втората позиция и остави второто Ферари, управлявано от Карлос Сайнц (Испания), зад себе си. На четвърта позиция се нареди Чеко Перес (Мексико, Ред Бул), докато Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) се допря с болида на Фернандо Алонсо (Испания, Алпин) и се смъкна до осма позиция.

В четвъртата обиколка Верстапен изпревари Льоклер на старт-финалната права. 

При изминаването на близо третина от дистанцията Макс вече имаше 3 секунди преднина и нижеше рекорд след рекорд на трасето в Маями, докато най-голямата надежда на Ферари за победа бе автомобил по сигурността за убиване на темпото на световния шампион. Той се появи в 41-та обиколка заради завъртане на Ландо Норис (Великобритания/Макларън), който се удари в излезлия извън пистата и връщащ се Пиер Гасли (Франция/Алфа Таури).

Автомобилът по сигурността се оттегли 10 обиколки преди края, но това не спря Верстапен, тъй като гумите на нидерландеца бяха "по-свежи" от тези на Льоклер и резервоарът имаше повече гориво. В крайна сметка световният шампион спечели с 0,661 секунди и съкрати изоставането си в класирането при пилотите на 11 точки, тъй като записа и най-добра обиколка.

Трети финишира Перес, четвърти се нареди Сайнц, следван от Валтери Ботас (Финландия/Алта Ромео)  и двойката на Мерцедес - Джордж Ръсъл (Великобритания/Мерцедес) и Хамилтън.