0

К онгресът на Световната атлетическа асоциация (World Athletics) удължи спирането на дейността на Всеруската федерация по лека атлетика (ВФЛА), съобщава официалният сайт на организацията.

По-рано Световният съвет по лека атлетика препоръча на Конгреса да удължи спирането на руската организация, докато не бъдат изпълнени всички условия за възстановяването й.

Членството на ВФЛА в Световната атлетика беше спряно през ноември 2015 г. поради допинг скандали. Оттогава спирането е удължавано повече от 15 пъти.



Поради лишаването от членство в Световната атлетика, лекоатлетите от Русия имат право да се състезават в международни състезания в неутрален статут.

Ръководителят на работната група за възстановяване на Всеруската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Руне Андерсен изтъкна причините за удължаване на спирането на организацията.

„В руската атлетика все още има хора, които не са приели новата антидопингова култура. Следователно на ВФЛА все още предстои много работа, за да не се влияе на новото поколение спортисти и треньори“, цитиран е Андерсен от ТАСС.

Представителят на Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (World Athletics) отбеляза, че ВФЛА е постигнала голям напредък към изпълнението на условията за възстановяване, но някои точки все още не са постигнати.

Изпълняващият длъжността президент на Всеруската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Ирина Привалова коментира продължаването на санкцията над организацията.

Привалова заяви, че федерацията е обновила изцяло управлението си, а служителите на федерацията са преминали директно антидопингово обучение и разбират личната отговорност за нарушения на антидопинговите правила. ВФЛА също одобри антидопингова стратегия до 2025 г.

„Федерацията е въвела актуализиран етичен кодекс, както и набор от политики и процедури, които разкриват в детайли нейните разпоредби. Създадена е независима дисциплинарна комисия на ВФЛА, която включва висококвалифицирани специалисти“, цитира Привалова официалният сайт на ВФЛА.

Тя добави, че пред ВФЛА има още много работа.

„Но основното е, че вече е постигнато и това е факт – никога не може да има връщане към миналото. Чистият спорт и чистите атлети са единственият начин за развитие на спорта в целия свят и по-специално в руската атлетика“, завърши Привалова.