0

К олко дебел е Лука Дончич и приляга ли теглото му на суперзвезда от НБА, тази тема подхванаха последните дни специалисти и медии в САЩ след като словенецът се завърна в игра за Далас Маверикс. Той беше под въпрос заради проблемите с левия му глезен и срещу Мемфис Гризлис в сряда вечерта, но в крайна сметка игра и отговори на критиците си с 26 точки за победата със 104:96. Тя бе първа след серия от 3 поредни загуби на Маверикс.

Всъщност съмненията около теглото на Дончич се появиха заради пропуснатите 3 мача и в средата на ноември. Легендата Реджи Милър, който сега е анализатор за TNT, заяви: „В момента го виждам по-тежък от всякога. Знам, че имаше дълго лято, с Олимпийските игри, но вижте как върви (по терена) – той всъщност не тича. Той е суперзвезда, но може да бъде много по-добър. За мен той трябва да отслабне и да се подобри в защита."

Самият Дончич призна, че се е поотпуснал малко след тежкото лято и участието в олимпиадата в Токио. „Имах дълго лято и след това се отпуснах малко. След Игрите си взех три седмици почивка”, изтъкна словенецът, като призна, че „може да съм над идеалното си тегло“.

Според Тим Макмеън от ESPN през последните два сезона Дончич е бил с тегло 118 кг, което се счита за прекомерно за баскетболист с ръст от 2,01 м.

През миналия сезон физическото състояние на Дончич вече беше поставено под въпрос, тъй като ефективността му падаше през последните четвъртини поради умора. Все пак треньорът му в Далас Джейсън Кид не изглежда прекалено загрижен за някой и друг килограм отгоре на звездата му: „Той си е такъв - откакто дойдох тук, все така го виждам“.

В останалите мачове от сряда вечерта в НБА най-драматична бе победата на Вашингтон над домакина Детройт с тройка на Кайл Кузма 0.6 секунди преди края на продължението за 119:116.
Кузма завърши с 26 точки и 7 борби, а Брадли Бийл добави 25 точки за столичани, които пропиляха аванс от 13 точки при 103:90 в средата на последната четвърт, но все пак стигнаха до успеха в допълнителното време.

Стеф Къри наниза 22 точки и се доближи на 9 тройки от рекорда на Рей Алън при успеха на водача в лигата Голдън Стейт над Портланд със 104:94. Алън е лидер в НБА с 2973 тройки в редовния сезон в периода 1996-2004 година.

Брендън Бостън-младши реализира 27 точки, а Лос Анджелис Клипърс спечели със 114:111 домакинството си на Бостън.
Джейсън Тейтъм завърши с 29 точки и 10 борби за гостите.

Лидерът в Северозападната дивизия Юта постигна пета поредна победа след 136:104 над домакина Минесота. Донован Мичъл изпъкна с 36 точки и 5 борби. Карл-Антъни Таунс беше лидер за Минесота с 22 точки, а отборът допусна четвърто поредно поражение.

Кейлъб Мартин вкара рекордните в кариерата си 28 точки, а Маями надделя над гостуващия Милуоки със 113:104. Кайл Лаури допринесе с 22 точки и 13 асистенции за успеха.

Хюстън записа седма поредна победа - 114:104 над гостуващия Бруклин. Ерик Гордън реализира 21 точки, а домакините продължиха възстановяването си, след като започната сезона със само един успех в 17 срещи.

Джеймс Хардън бе с 25 точки за лидера в Източната конференция Бруклин, а две от звездите на тима Кевин Дюрант и ЛаМаркъс Олдридж получиха почивка и пропуснаха срещата.

Джоел Ембиид наниза 32 точки и помогна на Филаделфия да спечели гостуването си на Шарлът със 110:106.
Гордън Хейуърд вкара 31 точки за домакините, които не можеха да разчитат на петима играчи заради здравните протоколи на лигата.

Майк Мускала вкара ключова тройка 9 секунди преди края и допринесе решаващо за успеха на Оклахома Сити срещу домакина Торонто със 110:109.

В последната атака в мача Жюстен Шампани от канадците направи добавка след неточен изстрел на Фред ВанФлийт и си мислеше, че е донесъл победата на тима си, но кошът беше отменен след разглеждане на видеоповторение, тъй като редовното време беше изтекло.

Никола Йокич реализира 11 от 39-е си точки в продължението и помогна на Денвър да надделее над Ню Орлиънс със 120:114.
Йокич вкара 5 точки в последните 89 секунди на редовното време, за да заличи пасива на тима си.

Де'Аарон Фокс отбеляза 33 точки, а Сакраменто надделя при домакинството си на Орландо със 142:130.
Коул Антъни се отчете с 33 точки и 8 асистенции, но гостите паднаха за десети път в последните 11 мача.