0

Н ургюл Салимова загуби от победителката в  Световната купа и трета в ранглистата Александра Горячкина


Нургюл Салимова допусна загуба от рускинята Александра Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

За българката поражението бе второ и тя остава с 2,5 точки, които й отреждат пето място в класирането. 

Днешната партия бе първата класическа между двете от финала за Световната купа през август миналата година, който Горячкина спечели след тайбрек.

Богатата история на съперничеството помежду им сякаш повлия на 20-годишната българка. 

След като двете разиграха Каталонско начало, Салимова получи доста безперспективна позиция. 

Материално тя не изоставаше от Горячкина, но нямаше никакъв ясен план как да води атака и трябваше да позволи на рускинята да диктува темпото на дъската.

За да активизира играта си, Салимова пожертва пешка на 27-мия ход. Това накара Горячкина да нарави няколко неточности, но позицията на рускинята, която е номер 3 в световната ранглиста, остана по-добра. 

С напредването на партията възможностите за маневриране пред българката продължаваха да намаляват и на 60-ия ход тя се предаде.

В утрешния седми кръг, с който приключва първото от двете завъртания в турнира, Салимова ще играе с черните фигури с другата руска представителка - Катерина Лагно. 

В шестия кръг Лагно записа първата си победа след успех с черните над индийката Вайшали Рамешбабу.

В класирането начело с 4,5 точки е китайката Тан Чжони. Бившата световна шампионка постигна третата си победа в Торонто, след като надигра с белите фигури украинката Анна Музичук. 

Втора с четири точки е Горячкина, а на трета позиция е Лагно с 3,5 точки. Следва китайката Лей Тинцзие с 3 точки, пред Салимова и Вайшали с по 2,5. 
На последните две места с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру и Музичук.

Победителката в турнира ще получи правото да играе за световната титла в края на тази година срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Източник: БТА