0

М акс Верстапен е световен шампион във Формула! Пилотът на „Ред Бул“ стори това до доста драматичен начин. Той спечели Гран При на Япония. На второ място завърши Серхио Перес, а трети остана Шарл Льоклер, който бе наказан с 5 секунди и реално това донесе титлата за Верстапен.

Шарл Льоклер направи страхотен старт на надпреварата и за кратко излезе на първото място, но Верстапен се пребори с пилота на Ферари на първия завой, за да си върне лидерството. Карлос Сайнц се завъртя сам и приключи надпреварата след удар, а това доведе до кола за сигурност още в началото на Гран При на Япония, а малко след това бе даден и червен флаг. Себастиан Фетел също се удари и то с Фернандо Алонсо. Пилотът на Астън Мартин се завъртя и излезе от пистата, но остава в битката. Алекс Албън обаче също напуска след проблеми с колата.

Червеният флаг дойде в третата обиколка и доведе до сериозно забавяне на състезанието. Пилотите започнаха да се подготвят за рестартиране на състезанието. Но то така и не идваше, тъй като времето се влоши.

Големият скандал, който разтърси състезанието бе излизането на трактор на пистата, докато все още има коли на нея. Осем години след фаталния инцидент на Жул Бианки в Гран При на Япония Формула 1 се размина с нов инцидент на дъждовната пистата „Сузука“, след като отново трактор навлезе на пистата, докато на нея се движеха коли. Тракторът трябваше да измъкне разбития автомобил на Карлос Сайнц, след удара на испанеца. В същото време обаче покрай това място премина и Пиер Гасли, който бе направил извънредно спиране в бокса, след като събра едно рекламно пано, когато мина покрай инцидента на Сайнц. Всички пилоти използваха социалните мрежи и времето по време на червения флаг да изразят недоволството си от организацията в Япония и излизането на този трактор.

Официално съобщение от комисарите разкри, че състезанието все пак ще се поднови. Пилотите излязоха на трасето зад колата за сигурност. Дъждът изглежда доста по-лек, а Хамилтън се включи по радиото и определи пистата като "доста по-добра". 

Макс Верстапен поднови надпреварата, а болидите караха 40 минути. Пилотът на „Ред Бул“ въобще не се затрудни и спечели битката. Първоначално се смяташе, че на него ще му е нужна още 1 точка, за да си гарантира световната титла. Настана смут, а впоследствие Шарл Льоклер бе наказан с 5 секунди за инцидента с Перес, само един завой преди края на състезанието, което донесе втората титла на Макс Верстапен!