0

М акс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Япония. Пилотът на Ред Бул измъкна първото място с преднина от само 0.01 секунди пред Шарл Льоклер (Ферари). Първото място на Верстапен обаче още не беше напълно сигурно, тъй като той бе разследван след квалификацията за опасна ситуация, в която щеше да удари Ландо Норис и пилотът на Макларън трябваше да излезе от трасето, за да избегне инцидент. В крайна сметка обаче световният шампион се измъкна само с предупреждение и запази първото си място.

Верстапен финишира за 1:29.304 минути и ако не бъде наказан, ще тръгне първи в състезанието, в което може да си осигури втората поредна титла във Формула 1. За целта, пилотът на Ред Бул трябва да спечели състезанието и да вземе точка за най-бърза обиколка.

На втора редица на стартовата решетка утре трябва да застанат Карлос Сайнц (Ферари) и Серхио Перес (Ред Бул), които завършиха на съответно 0.057 и 0.409 от Верстапен. Четиримата пилоти на Ред Бул и Ферари единствени успяха да слязат под 1:30 за обиколка.