0

Г отов съм с две предложения за натурализиране на нови американци. Трябва да ги направим до два-три дни и да се подготвят всички документи, защото през ноември имаме много тежки гостувания в Португалия и в Кипър. Това заяви треньорът на националния отбор по баскетбол при мъжете Росен Барчовски при завръщането у нас от европейското първенство в Тбилиси, Грузия.

„Не се знае в какъв състав ще бъдем и трябва да се направи всичко възможно в тези два-три месеца да се подсилим на тази позиция с нов играч", добави треньорът.

Националите завършиха на пето място в група "А" с една победа – 92:80 с домакина Грузия, и четири загуби (от Испания, Турция, Белгия и Черна гора). 

Александър Везенков, Дий Бост и Емил Стоилов не се прибраха в София, тъй като ще се присъединят директно към клубните си отбори.

Селекционерът Росен Барчовски заяви, че в тима има леко разочарование.

"Мога да кажа, че се връщаме леко разочаровани, но общо взето сме доволни. Смятам, че направихме каквото можахме, дадохме всичко от себе си, трудно можехме да изцедим отнякъде нещо повече. 

Винаги е можело и в подготовката да добавим нещо, и в мачовете. По време на цялото състезание се мъчехме и самите играчи абсолютно дадоха каквото можаха. 

Съжалявам, че отборите, които от нашата група заминаха за Берлин, не бяха много по-силни от нас. Бяхме много близко, но това близко и това малко е много. 

Като подготовка и като селекция и мотивация - 100 неща са. Не се връщаме разочаровани и не летим в облаците. Нещо средно", каза Барчовски на летище София.

След първенството Дий Бост и Чавдар Костов обявиха, че прекратяват кариерата си в националния отбор.

"Решението на Бост беше очаквано, много се забави даже. За решението на Чавдар… Директно не ми го беше казал, но не е и спонтанно. Обмислено е.”

Капитанът на националния отбор Чавдар Костов разкри днес, че решението му да се откаже от представителния тим не е взето емоционално.

"Със сигурност това решение не е емоционално. Просто доста време си го обмислям като вариант и реших, че мачовете на Европейското първенство са подходящ момент. Ще дам път на младите. 

Чувствам се като цяло доста добре физически. Треньорът разчита много на мен във всички фази на играта. Не съм го обсъждал с него, малко го изненадах. Не бях говорил с почти никой от щаба, нито с господин Глушков. 

Повечето момчета знаеха, че може би ще последва това, но в крайна сметка реших да го взема това решение. Това е конкретното ми решение и мачът с Белгия е последният за мен за националния отбор", каза Костов.

Барчовски се изказа ласкаво за звездата на тима Александър Везенков.

"Навсякъде, където бяхме, във всички лагери и във всички зали интересът към Везенков е огромен. Силно се надявам младите да се мотивират от него, защото виждат един лидер в целия европейски баскетбол, да не кажа световен. 

Няма треньор, с който да говорих, да не казаха, че го харесват много и е един от най-добрите играчи на неговата позиция", заяви селекционерът на България.