0

С ъс страстна целувка завърши първата Световна купа в алпийския сноуборд в Зимонхьое преди ден. Победата в смесеното отборно състезание на паралелен гигантски слалом донесе местният тим Александер Пайер и Забине Шьофман. В големия финал героите, които са двойка и в живота, изпревариха германците Щефан Баумайстер и Мелани Хохрайтер.

„Разбира се, че това е страхотна история“, възкликна Пайер след триумфа си по пистата, на която е израснал. „Като дете не можех да си представя, че ще стигна толкова далеч, някак невероятно е. Зимонхьое една от най-малките ски зони, които някога са били домакини на Световна купа. Тук познавам всеки на лифта, всеки доброволец, карам пред семейството и приятелите си. Мисля, че трофеят ще заеме достойно място в хола на мама", увери 32-годишният Алекс.
С Шьофман, която е с 3 г. по-млада, се познават още от детската градина и са израснали заедно в най-южната австрийска провинция - Каринтия. „Състезавах се срещу брата на Забине. По-късно с нея се събрахме като отбора през 2012-а, а първата ни победа беше също на родна земя – в Гащайн, през 2016-а“, спомня си Пайер.

Около година по-късно избухва искрата между тях, а през 2018-а отново печелят в Гащайн, но вече като гаджета.
„Да участваме в домашния си курорт обаче е още по-специално. Все още си спомням как 7-годишна седях на раменете на татко в Бад Клайнкирххайм и аплодирах тогавашните шампиони“, споделя Забине.
Освен да спортуват заедно и да споделят сладките, но и трудните моменти, с Алекс са и заклети пътешественици.

„Аз съм по-притеснителният от нас, така че Забине ми помага да се успокоявам. Наистина е хубаво да знаеш, че не си сам с проблемите“, споделя Пайер, а половинката му добавя: „Чудесно е част от семейството ти да е винаги с теб. Когато сме заедно, сме и по-привлекателни за спонсорите. Винаги открадваме малко време за себе си. В Москва наш руски колега ни разходи по места, които не бихме видели като туристи. Веднъж имахме 4 свободни дни по време на лагер в Колорадо, обиколихме Юта и изкачихме известния Касълтон Тауър“.