0

О лимпийският шампион Майкъл Клим води най-тежката битка – тази за живота си.

Преди две години 45-годишният австралиец чува страшната диагноза, диагностициран е с рядко автоимунно заболяване, което уврежда и разрушава нервите в тялото на човека и засяга способността му да се движи, особено ръцете и краката. Пред „Сидни Морнинг Хералд“ големият спортист разказа част от стратегията си. „Давам си по един час на ден за самосъжаление. Мога да хленча колкото си искам и да се чувствам потиснат и онеправдан, но след това се захващам с неща, които все още мога да правя. Имам си своите отговорности като родител, треньор“, показа позитивен дух Клим.

Австралиецът е златен медалист с щафетата на 4 по 100 и 4 по 200 метра свободен стил от олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Индивидуално е шампион на 100 м свободен стил и 100 бътерфлай от световното през 1998-а в Пърт.

„В един момент изпаднах в паника, че ще се озова в инвалидна количка. В известна степен страхът още е там, но вече съм приел, че това са картите, които са ми раздадени. Всичко стана много бързо, но сега съм стабилен, в ремисия. Но ме е страх, че всичко може да се върне, отново да се развие бързо и да имам нужда от помощ, за да ходя“, продължи изповедта си Майкъл, който е баща на три деца – две момичета и син. Те са от брака му с бившия модел Линди Рама. Двамата обявиха раздялата си през февруари 2016.

Доскоро той пътуваше между Бали и Австралия, но тази година се установи на тропическия остров заедно с половинката си Мишел Оуен. По-рано през октомври той съобщи, че мобилността му вече е засегната толкова, че не може да пътува. „Насочих вниманието си към плувната академия тук, в Бали. Опростих начина си на живот. Преди летях до Австралия поне 20 пъти в годината за работа или каквото и да било, но вече е невъзможно. Напуснах работата си в голяма компания, защото е свързана с много пътувания. Това ни се отрази финансово“, разказва плувецът и допълни, че сам финансира лечението си, тъй като здравната му полица не го покрива.