0

С алфетката, с която испанският футболен клуб Барселона направи неофициално трансфера на 13-годишния Лионел Меси, бе продадена на търг за 969 000 долара.

Новината бе съобщена от една най-големите аукционни къщи – "Бонъмс", която получи салфетката от мениджъра на звездата – аржентинеца Орасио Гаджоли, пазил я досега в банков сейф, преди да я даде за търга.

Парчето хартия е било подписано през декември 2000 г. от бившия спортен директор на каталунците Карлес Рексач и неговия съветник Хосе Мария Мингея, както и от Гаджоли. Това се е случило след обяд в тенис клуба "Помпея" на хълма Монтжуик. Някогашният мениджър на Христо Стоичков - Мингея, по това време е консултант по трансферите на Барселона. Рексач е гледал Меси само 5 минути и го е харесал. Така момчето пристига в Барселона през септември. Бордът на клуба обаче не е много съгласен и до декември хлапето и баща му са още в града без яснота за бъдещето му.

Тогава Лео заплашва да се прибере в Аржентина и после да подпише с Реал Мадрид. Заради това се свиква спешната среща, където обаче за договора няма подръка лист хартия. Тогава Рексач иска от келнера и той му носи салфетка. На нея пише: "В Барселона на 14 декември 2000 г. в присъствието на господата Мингея и Орасио Карлес Рексач, спортен директор на Барселона, се съгласява, че на негова отговорност и независимо от други противоположни мнения ще подпише с играча Лионел Меси, ако се спазят плащанията, на които са съгласни двете страни".

Останалото е история - Меси в крайна сметка премина в Барса и се превърна в един от най-великите играчи за всички времена. Той спечели 30 трофея и стана водещ реализатор в историята на Барса с 672 гола. Аржентинецът заслужи осем пъти приза "Златна топка", но напусна каталунците и премина през ПСЖ и Интер Маями.

"Да, това е само салфетка, но е най-известната салфетка. С нея започна бляскавата кариера на Лионел Меси. Това промени не само неговия живот, но и бъдещето на ФК Барселона. Вследствие на този трансфер милиарди фенове по света получиха невероятни футболни мигове", коментира представителят на “Бонъмс“ - Иън Елинг.