0

EL PAIS

Намираме се в началото на XXI век. В една от онези къщи от слама и дърво, които изобилстват във Ферени, умиращ град в южната част на Мавритания, пристигна фланелка на Атлетико Мадрид.

От столицата на страната, Нуакшот, през пътища, осеяни с пустинен пясък, Сюлейман Траоре я занесе на Усмани, един от петте му малки братя.

Разбира се, фланелката беше голяма на малчугана. Но с името Торес и деветката на гърба, той се почувства специален. Започна да мечтае за друг живот. Искаше да подражава на любимия си спортист. Заради него той изминаваше 10 километра в адска жега, която достигаше до 40 градуса, до най-близкия град, за да гледа мачовете от Испания по телевизията.

Заради Фернандо Торес му хрумва лудата идея, която ще промени съдбата му: да пропътува повече от 3000 километра, за да стигне до земята на своя идол. Без да каже нищо на семейството си, едва на 14 години, той се качва в колата на непознати, работи различни работи и накрая се отправя на морско пътешествие, което продължава три дни и три нощи.

Осем месеца по-късно, през август 2008 г., той пристигна в Испания, където щеше да стане шампион като Торес. Макар и не във футбола, а в муай тай, една от най-тежките дисциплини в контактните спортове.

Първоначално живее на Канарските острови. Там Усмани Траоре запази непокътнати надеждите си да бъде футболист. Неговият приоритет, дори когато можеше да каже само няколко думи на испански, беше да вкарва голове. Но в кварталния отбор, където се записа, те видяха други възможности за тази внушителна физика, която в крайна сметка щеше да се издигне над 1.90 см.

„Един треньор ми каза: „Трябва да опиташ муай тай или кикбокс“, спомня си той. Във фитнеса той намира начин на живот: започва да работи като инструктор, докато тренира с обсебваща отдаденост, ден след ден. Почти 10 години, след като сменя професията си и след като няколко пъти става шампион в регионални турнири за аматьори, през 2019 г. той спечели националния шампионски пояс по муай тай. Следващото му предизвикателство, за което се подготвя през последните месеци, е да направи скок към традиционния бокс, а първата му битка е през октомври.

Но въпреки всичко, фигурата на Фернандо Торес продължа да присъства в живота на Усмани Траоре. „Виждате примера на Торес – той първо смени Мадрид с Ливърпул, а по-късно с Лондон и Милано. И това ви насърчава и ви кара да продължите напред“, казва африканецът. 

През 2019 г. той се осмели да напише писмо до своя идол, в което разказа историята си, как е преодолял трудни времена благодарение на него и как примерът му и ценностите на Атлетико Мадрид го насърчиха да създаде неправителствена организация през 2018 г., за да помага на бившите си комшии. „Както гласи мотото на Атлетико Мадрид: ако вярваш и работиш, можеш”, написа Траоре.