0

Д окато Новак Джокович беше държан в хотел за незаконни имигранти в Мелбърн, описан от президента на Сърбия като "позорно известен", съпругата му направи първото си изказване: „Единственият закон, който трябва да се спазва на всички граници, е любовта“, каза Йелена Джокович.

Тя не е толкова шумна и активна досега, както баща му Сърджан, майката Диана и по-малкия брат Джордже, но Новак твърдо вярва в нейната безусловна подкрепа.

След първоначалната ескалация на конфликта с визата и допускането на Джокович в Австралия за участие в местния Open, се стигна до неговот признание за допуснати „човешки грешки" в документите си за пътуване. Властите продължават да разследват и противоречивите му изяви, след получената положителна PCR проба, преди да вземат едно или друго решение – да го депортират заради допуснати формални нередности, което да разпали още по-голям международен скандал. Или да го допуснат до турнира, с риск преминалите през продължителни и строги ограничения австралий да накажат сегашното правителство начело с премиера популист Морисън на предстоящите тази година избори.

Междувременно семейството на Джокович продължава да защитава със зъби и нокти както неговата невинност, така и правото му да участва в турнир, за който все още не се знае дали ще играе.

Начело на фенклуба му е съпругата му, която през също не е имунизирана срещу противоречия. Новак и Йелена Джокович (бивша Ристич) се срещнаха, когато бяха в института и започнаха да излизат през 2005 г.

На двойката не беше лесно в началото на връзката, тъй като нито един от двамата нямаше достатъчно пари за скъпите пътувания, нужни на амбициозния тенисист за участие във важните турнири по цялата планета.

„По това време самолетите бяха нещо напълно недостъпно“, каза Йелена пред „Hello Magazine“. След като завършва обучението си, Йелена получава работа в петролна компания. „В един момент Новак ми каза: „Скъпа, не можем да продължаваме така.“

Въпреки трудностите Йелена и Новак продължиха и през 2013 г. тенисистът не спести средства, когато поиска ръката на бъдещата си съпруга за ръка: той я закара с хеликоптер до хотел в Прованс.

После дойде сръбската „сватба на века“ - дни след спечелването на турнира Уимбълдън през 2014 г. двамата си казаха „Да“ в луксозния курорт Аман Свети Стефан в Черна гора.

По това време Йелена беше бременна с първото дете на двойката - Стефан. „Като я видях за първи път в сватбената си рокля... Изглеждаше като ангел“, признал Новак в споменатото интервю за „Hello Magazine“.

"Бях фокусиран върху нея, усмивката й и нашето бебе. Това беше наистина перфектен момент."

Ристич роди Стефан през октомври 2014 г., а втората рожба на двойката – Тара, се роди през септември 2017 г.

Въпреки че първородният син на семейството вече прави първите си стъпки с ракетата, талантливият му баща увери, че няма да го притиска да стане професионалист като него.

Но привидно идиличната връзка между Йелена и Новак не е лишена от постоянни слухове, че бракът им може да се разпадне.

Таблоидите посочиха проблеми в брака й като причина за необичайно лошото представяне на Джокович на Уимбълдън 2017. Тогава Йелена не беше на трибуните, за да подкрепя съпруга си, както обикновено.

Известната сръбска диджейка Лейди Лий или боливудската актриса Дипика Падуконе са част от имената, които през годините попадат в заглавията като възможните изневери на тенисиста.

Още по-скандален беше случаят с предполагаемото сексуално изнудване, заклеймено от модела Наталия Щекич, която каза пред светско списание, че са й предложили 60 000 евро, за да запише как съблазнява тенисиста.

Въпреки всички спекулации и предполагаеми заговори срещу брака им, и двамата останаха заедно, тъй като заедно преминаха в имението им в Марбея карантината.

„Разбирам, че е по-интересно за хората да прочетат, че Ноле и Йелена се развеждат, отколкото да са влюбени“, каза спортистът пред „Сън“. "Но това не засяга Йелена и мен, защото се обичаме."

Любовта не е единственото нещо, което свързва Новак и Йелена, която, след като завършва бизнес администрация в италиански университет и магистърска степен по управление на луксозни марки, основава собствена успешна компания Jelena Ristic Consulting. Стартира и списание „Original“.

Много ангажирани с благотворителност и в образованието на децата на своята страна, тя и съпругът й също споделят противоречиви позиции по отношение на здравето и ваксините.

Йелена предизвика полемика с различни твърдения, като например, че позитивното мислене може да пречисти замърсената вода, докато стане одна за пиене, или че 5G технологията е виновникът за коронавируса.

Тя споделя и противоречивата позиция на съпруга си срещу ваксините, който още през 2020 г. по време на чат във Фейсбук, увери, че „аз лично съм против ваксинацията и не бих искал някой да ме принуждава да се ваксинирам, за да пътувам“.

Почитателка на натурализма и алтернативните лекарства, в своя блог Йелена споделя как се е научила да медитира в Еквадор, или оспорвания веган документален филм „Cowspiracy“, както или съвети „как да намерите истинското си аз“.