0

Я хта, свързана с руския алуминиев магнат Олег Дерипаска, е пристигнала в залив близо до югозападния турски курорт Гьочек в събота, съобщава „Дейли сабах“. Дерипаска е поредният олигарх, който се отправя към Турция, бягайки от западните санкции заради руската инвазия в Украйна.

Магнатът, основател на руския алуминиев гигант Русал, беше санкциониран от САЩ, Европейския съюз и Великобритания. Източници твърдят, че 73-метровата му яхта Clio е акостират край бреговете на Гьочек в крайбрежната провинция Мугла в Егейско море. Пристигането на Clio в турски води идва, след като две суперяхти, свързани с руския милиардер Роман Абрамович, също пристигнаха в турските пристанища.

„Дейли сабах“ посочва, че като член НАТО Турция е изразила подкрепа за Киев, но също така се противопостави яростно на санкциите срещу Москва, включително и срещу руските милиардери. Анкара разчита в голяма степен на руския внос на енергия и туристи и се очертава като сигурно убежище за руснаците, бягащи от санкциите, а много от тях са инвестирали в турски имоти.

Междувременно „Файненшъл таймс“ разкри, че САЩ, ЕС и Великобритания, които яростно санкционират руските олигарси, упорито заобикалят един определен човек. Това най-богатият човек в Русия Владимир Потанин. Той е един от първите олигарси в страната, притежава дял в най-големия производител на никел, помогна на Кремъл да финансира Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи и е сниман да играе хокей на лед с президента Владимир Путин.

„Шест седмици след инвазията на Русия в Украйна, Потанин все още не е бил засегнат от санкциите на САЩ или ЕС. Въпреки че Канада и Австралия са му наложили санкции, Потанин попада в категория - поне засега - от руснаци, които все още могат да сключват сделки със Запада. Холдинговата компания на Потанин тази седмица се съгласи да закупи руския бизнес на френската банка Société Générale“, пише изданието.