0

Д есет години след като изби 77 души в Норвегия, крайнодесният екстремист Андреш Брайвик иска от съда да го пусне на свобода при определени условия, предаде Франс прес. Искането му е обречено на провал, но може да му послужи за трибуна за политически изказвания за ужас на близките на неговите жертви.

Съдебната процедура по искането на Брайвик ще се гледа в спортната зала на затвора в Шиен, в Южна Норвегия, където терористът излежава присъдата си. Брайвик подаде искане за условно освобождаване още миналата година. Той бе осъден през 2012 г. на 21 години затвор с възможност за продължаване на присъдата.

На 22 юли 2011 г. десният екстремист първо взриви бомба в Осло, в квартала на правителствените учреждения и уби осем души. После отиде на близък остров, където имаше младежко събиране на норвежките лейбъристи и застреля 69 души там. Норвегия не беше преживявала толкова тежко престъпление от Втората световна война.

Брайвик твърди, че вече не е заплаха за обществото. Той се представа като националсоциалист, който е оставил в миналото въоръжената борба. Но по никакъв начин не се дистанцира от масовото убийство, което извърши и което продължава да смята за напълно легитимно.

През 2016 г., когато заведе дело срещу държавата заради условията на изолация в затвора, в съдебната зала Брайвик се сравни с Нелсън Мандела, преминал от въоръжената към политическата борба.

Нападенията на Брайвик вдъхновиха и други подобни масови убийства, като това в Крайстчърч в Нова Зеландия през 2019 г., както и планове за атентати в целия свят.