0

О коло 100 души са присъствали на градинско парти на Даунинг стрийт по време на първия локдаун във Великобритания, което предизвика нова вълна от възмущение във Великобритания, съобщиха британски медии. Свидетели са заявили пред Би Би Си, че премиерът Борис Джонсън и съпругата му са поканили гостите на 20 май 2020 година на принципа "сами си донесете напитките". Борис Джонсън обаче отказа да потвърди, че е бил на събирането.

В имейл, разпространен от Ай Ти Ви, се казва, че са поканени хора на "напитка със социална дистанция на Даунинг стрийт 10 тази вечер". Това е станало в период, когато Англия вече беше в локдаун и имаше забрана да се събират на открито повече от 6 души.

Лейбъристите в опозиция заявиха, че премиерът го очакват сериозни въпроси, ако се окаже, че е присъствал. От Даунинг стрийт отказаха коментар, отбелязвайки, че събирането, както и други партита, за които се твърди, че са се случили през 2020 година, са част от започнало разследване.

За събирането на 20 май за първи път бе споменато в блога на бившия първи съветник на Борис Джонсън - Доминик Къмингс. В същия ден тогавашният министър на културата Оливър Даудън е обявил на брифинг, че има 363 жертви за последното денонощие, и е казал на хората следното:

"Можете да се срещате само с един човек извън вашето домакинство на открито на два метра разстояние". Двама свидетели са потвърдили пред Би Би Си, че Джонсън и съпругата му Кери са били на градинското парти.

Миналия месец вестник The Guardian публикува снимка, показваща Борис Джонсън, съпругата му и до 17 служители, които изглежда пият напитки в градината на "Даунинг стрийт". От офиса на премиера защитиха Джонсън, настоявайки, че по това време служителите са обсъждали работни въпроси.

Снимката изглежда показва няколко групи, седнали или стоящи близо едни до други. Говорителят на Джонсън обаче каза, че е невъзможно да се каже дали хората са на 2 метра един от друг, каквото беше правилото по онова време за работни срещи.

Лейбъристите предполагат, че снимката показва очевидно нарушаване на закона, като лидерът им Киър Стармър каза, че аргументът, който описва работна среща, "е малко нечий разтеглив анализ".

Това е поредния скандал с Борис Джонсън, свъзран с неспазване на ограниченията по време на локдаун. Миналата година се появи видеозапис, на който се вижда как официални лица от "Даунинг стрийт" се шегуват и се смеят по повод на коледно парти през 2020 г., точно когато беше най-стриктният локдаун. Това доведе до оставка на съветничката на Борис Джонсън.