0

Б лизо 12 000 са вече потвърдените жертви на земетресенията, които удариха Турция и Сирия в понеделник. Нараства обаче и вълната на солидарност, посредством изпратени доброволци, материална помощ и финансови средства, включително от България.

Турските власти са обект на критика заради недостатъчно бързите спасителни действия и занижените строителни регулации, които могат да са сред причините за многото сринати сгради. Президентът Реджеп Ердоган посети засегнатите райони и заяви, че е невъзможно да се подготвиш за такова бедствие. Той призна за първоначално забавяне в реакцията на властите, но определи като “провокации” изказвания, че в някои засегнати населени места още не са виждали спасителни екипи.

Въпреки че се увеличава броят на откритите загинали, продължават и новините за намерени живи хора в отломките, включително деца.

Много трудна изглежда ситуацията в Сирия, където голяма част от засегнатите от земетресението територии са под контрола на бунтовници, воюващи с властите на президента Башар Асад. Би Би Си цитира мнения на доброволци там, според които до страната на практика не достигат хуманитарни доставки и човешка помощ.

Европейският съюз обяви, че ще предостави 6,5 милиона евро собствени средства на Турция и Сирия, а през март ще организира донорска конференция.

У нас вече над 600 хиляди лева дарения събра Червения кръст, Сметка е обявена на сайта на организацията. Дарения се събират чрез SMS-и на номер 1466, на стойност 1 лев. Това е само една от инициативите за набиране на средства, а в десетки градове продължават работа общински и частни пунктове за събиране на храни, дрехи и други помощи.

Днес още 20 български спасители, изпратени от Пожарна безопасност, кацнаха в Турция.

Между 20 и 30 са доброволците от столичната Спешна помощ, заявили желание да заминат за Турция, за да помагат на терен на пострадалите от земетресението. Все още не е ясно кога ще излетят с военния самолет "Спартан", тъй като зависи от координацията с турските власти. Самите медици очакват да останат на терен поне седмица, разказаха пред журналисти д-р Ахмет Кубаджък, който е родом от засегнатия Адана, и д-р Даниел Кировски от Северна Македония.