0

Б роят на жертвите на силните земетресения, които разтърсиха в понеделник южната част на Турция, достигна 19 875 души, съобщи Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от Анадолската агенция. Броят на ранените е нараснал на 79 717 души, посочи още дирекцията. 

Жертвите в Сирия продължават да се водят по официални данни 3 377. Така общият брой на загиналите е 23 252, но се очаква цифрите да продължат да нарастват.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа. В десетте окръга е обявено тримесечно извънредно положение.

Силно засегната бе и Сирия. Около 5,3 милиона души в страната може да са останали без дом от земетресението в понеделник, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.

Междувременно Дамаск даде разрешение международната помощ да бъде изпратена на пострадалите от земетресението в районите, контролирани от бунтовниците. В момента има само един пътен преход от Турция към Сирия, през който през последните дни преминаха два конвоя на ООН. В петък вечерта българското правителство обяви, че след разрешение на ЕК е започнало подготовка за изпращане на хуманитарна помощ и към пострадалите сирийски граждани.