0

Т урски спасители вадят днес ранени хора от руините на шестетажна сграда, която бе повредена при земетресенията в южната част на Турция на 6 февруари, а сега се е срутила окончателно. Инцидентът е станал в югоизточния град Шанлъурфа, съобщава ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

Спасителите призоваха да бъде пазена тишина в района на съборилата се сграда, за да могат да слушат за шумове под руините, съобщава Анадолската агенция.

Записи от охранителна камера показват как сградата, намираща се на натоварена улица, пада.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха югоизточната част на Турция в интервал от няколко часа на 6 февруари. Трусовете причиниха жертви и разрушения и в съседна Сирия.

Министърът на вътрешните работи на Турция съобщи вчера, че броят на жертвите е нараснал на 45 968 души.

Земетресенията оставиха без дом близо два милиона души в Турция. Много от оцелелите са настанени в палаткови лагери, но някои хора започнаха да се връщат в разрушените си домове, отбелязва ДПА.

Междувременно стана ясно, че турските власти разследват 768 души във връзка с последиците от смъртоносните земетресения в Турция на 6 февруари, които разтърсиха района на турско-сирийската граница.

Повечето от заподозрените са представители на строителни компании, но сред тях е и кметът на Нурдагъ, който е сред най-разрушените градове.

До момента са арестувани 237 души, съобщава ДПА.

По данни на турско правителство над 200 000 сгради са били повредени при трусовете. Около 50 процента от тях са строени след 2001 г. и би трябвало да отговарят на по-стриктни строителни стандарти.

В Турция нараства общественият гняв срещу лошото строителство и широкоразпространената корупция, които се смята, че са допринесли за мащабите на бедствието, отбелязва ДПА. По-строги строителни норми бяха въведени в страната преди 20 години, но те масово се пренебрегват. Критици твърдят, че разследванията за корупция не стигат до същината на проблема. Отбелязва се също, че няма отстранени от длъжност политически фигури, свързани с пропуски, довели до огромния брой смъртни случаи.