0

Н а много места в Турция издирвателните дейности вече са прекратени и се извършват разчиствателни дейности, като например в Адана днес, където в продължение на няколко дни от 7-и февруари и български спасители участваха в спасителните операции. 

Същевременно животът в Адана се нормализира. В един от най-силно засегнатите градове Нурдагъ, който буквално е сринат със земята, обаче гледката продължава да е апокалиптична като от филм на ужасите, а спасителните акции на много места са прекратени, макар предишния ден да бе съобщено за няколко души, сред които деца, спасени в Нурдагъ след 130 часа под развалините.

В Газиантеп вчера на места продължаваха спасителните дейности, като на моменти спасителите нареждаха машините да спрат работа и всички хора в района да запазят мълчание, което пораждаше надежди, че може да има живи хора под отломките.

Вчера имаше няколко положителни новини от Хатай и Адъяман, където след 150-ия час бяха спасени четирима души, сред които три деца. А днес дойде новината за поредно чудо от Газиантеп за спасена 40-годишна жена на 170-ия час.

Турската държава и много страни предприемат действия за оказване на подкрепа за спасителните, разчиствателните дейности, за оказване на хуманитарни помощи, както и за опазване на сигурността и за евакуиране на пострадалите.

В засегнатите райони са изпратени полицаи, военни, пожарникари, служители на АФАД (Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации), много благотворителни организации, медици. Стотици хиляди доброволци от цялата страна са заминали за районите. Най-големият проблем за хората е фактът, че мнозина от оцелелите, сред които много деца, все още са принудени да спят в палаткови лагери, в колите си или буквално под небето при отрицателни температури, достигащи минус 10 градуса. 
По последни данни евакуираните от бедстващите райони са около 148 000 души. Загиналите в Турция са 29 605.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.