0

Н астоящият председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ще се кандидатира за генерален секретар за НАТО, съобщава италианският вестник La Repubblica. Това ще стане, при условие, че не бъде преизбрана в ЕК.

Подготовката за кандидатурата й е започнала преди няколко месеца, съобщава изданието. Пътуването на Фон дер Лайен в Канада и САЩ трябва да се разгледа в контекста на евентуално издигане на кандидатурата й за поста генерален секретар на НАТО.

През юли, по време на срещата на върха на Алианса, ще бъде направен опит за удължаване на мандата с още една година на Йенс Столтенберг – настоящия генерален секретар на НАТО.

Според La Repubblica ако Фон дер Лайен застане начело на НАТО, това би било “идеалното решение за американците, тъй като потенциалните алтернативни кандидати не са съвсем убедителни“. Изданието посочва, че претенциите й за поста „нарушават сценариите, които страните и партиите градят през последните месеци в навечерието на изборите през 2024 г.“.

Председателят на ЕК ще замине за Отава на 7 март, а на следващия ден за Вашингтон. Тя ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън. На срещата ще бъдат обсъждани  сътрудничеството в областта на околната среда и сигурността, както и ситуацията в Украйна и въпроси на взаимодействието с Китай.