0

П рокурорът Фани Уилис може да продължи да води делото срещу Тръмп за опит да отмени резултатите от президентските избори в Джорджия, но нейният любовник Нейтън Уейд трябва да се оттегли. Това е соломоновото решение на съдията от окръг Фултън Скот Макафи, което от една страна позволява на процеса да продължи напред, може би преди изборите на 5 ноември, но от друга отслабва обвинението, оставяйки го уязвимо за атаки срещу доверието в него.

Тръмп беше обвинен, че е опитал да промени резултата от изборите, по-специално чрез телефонното обаждане, с което помоли държавния секретар Брад Рафенспергер да му намери някъде 11 000 гласа, които са му необходими, за да изпревари Байдън. Това е фрапантен случай, в който, ако вината на Тръмп бъде доказана,  то той не би могъл да се помилва, дори и да се върне в Белия дом, тъй като това не е щастко престъпление, а федерално. 

АФЕРА: Окръжната прокурорка на Джорджия назначила любовника си да преследва Тръмп

Всъщност няколко от 18-те съобвиняеми , като Кенет Чезебро, Скот Хол, Сидни Пауъл и Джена Елис, вече бяха признали вината си. Очевидно лоша поличба за Тръмп.

Уилис обаче успя да се простреля в крака, като нае за свой помощник адвоката Нейтън Уейд, неин любовник, който я кани на няколко пътувания заедно. Подсъдимият Майкъл Роман разбра за това и след това поиска от съдията да отнеме делото от прокурора поради конфликт на интереси. Последваха седмици на изслушвания, които не само забавиха процеса, но й накърниха репутацията на Уилис. 

Всъщност адвокатите на Роман твърдят, че връзката й с Уейд е започнала преди обвинението на Тръмп и като го е наела, тя е получила финансови облаги. Хонорарът на любовника е платен от прокуратурата, а част от тези пари за похарчени за почивките на Фани. Уилис се оправда, като заяви, че двамата са започнали да се срещат, след като Уейд е бил вече нает, а пътните разходи платени в брой. 

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗДУХА: Прокурорката на Джорджия призна, че е наела любовника си да разследва Доналд Тръмп

Макафи реши, че обвиненията, оспорени от Роман, „не са достатъчни, за да докажат конфликт на интереси“ и следователно не дисквалифицира Уилис. Но той каза, че "значителна поява на неподходящо поведение заразява настоящата структура на прокурорския екип". Така един от двамата трябва да си тръгне, а Фани може да остане на нейно място само ако любовникът си тръгне.

Решението на съдията е поражение за Тръмп, защото ако той беше отнел делото от Уилис, процесът със сигурност нямаше да започне до президентските избори на 5 ноември и може би никога нямаше да се случи. 

Рудолф Джулиани: От Адвокат на Америка до амбулантен търговец! Героят на Ню Йорк и борец срещу мафията влезе в собствения си капан. Доналд Тръмп завлече верния си юрист до дъното

Самонанесените щети от страна на прокурора обаче остават сериозни по практически и политически причини. По първата точка, натрупаното забавяне все още може да попречи на процеса преди изборите. Тръмп и останалите съобвиняеми ще обжалват, като допълнително ще удължат времето. След това изборът на съдебни заседатели ще бъде усложнен от разгласата на скандала. 

Първоначално процесът трябваше да започне през август, но сега е много трудно да започне до ноември. Дори ако делото продължи, политическите обвинения ще съпътстват прокурорката, също и защото републиканският губернатор на Джорджия Кемп и местният парламент възнамеряват да проведат собствени разследвания по въпроса.

Така Тръмп и неговите съучастници ще могат лесно да дискредитират цялата процедура, представяйки я като лов на вещици . Всъщност бившият президент вече го използва за събиране на средства за предизборната си кампания. При тези условия, дори да приемем, че присъдата бъде обявена преди 5 ноември, е малко вероятно тя да окаже влияние върху намеренията за гласуване на поддръжниците на републиканците.