0

П роцесът срещу петимата българи, обвинени, че са били част от руска шпионска мрежа във Великобритания, ще започне догодина, съобщи съдия от лондонския съд "Олд Бейли", цитиран от Ройтерс.

ИЗВЪНРЕДНО! Арестуваха трима българи - шпиони на Русия във Великобритания! (СНИМКИ)

Тримата мъже и двете жени са обвинени, че между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. са участвали в заговор за "събиране на сведения, предназначени да бъдат от пряка или косвена полза за врага, за да се навреди на сигурността и интересите на държавата".

Орлин Русев, 45-годишен, Бисер Джамбазов, на 42, Катрин Иванова, 32-годишна, Иван Стоянов (31) и Ваня Габерова (29), всички те български граждани, които са живели в Лондон и Норфолк, бяха арестувани през февруари тази година от полицейските сили за борба с тероризма.

ШПИОНСКАТА АФЕРА НА ОСТРОВА: Петимата българи остават зад решетките

В петък те се явиха в "Олд Бейли" по видеовръзка само, за да потвърдят самоличността си.

Съдия Джереми Бейкър постанови, че друго дело, подсъдими по което са Русев, Джамбазов и Иванова – обвинени и в престъпления, свързани с документи за самоличност – трябва да бъде гледано по същото време, когато се гледа и това за шпионската конспирация.

ШПИОНСКАТА АФЕРА НА ОСТРОВА: Тежки обвинения срещу петима нашенци, събирали информация в полза на Русия

Съдията засега насрочи първо заседание по делото за октомври 2024 г. Очаква се то да продължи около четири месеца.

Според прокуратурата петимата обвиняеми са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и вражеска дейност в полза на Русия по отношение на конкретни цели, включително за потенциални отвличания, отбелязва Ройтерс.