0

П редседателят на българския културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, РС Македония, Любчо Георгиевски е с официално повдигнато обвинение в расизъм и ксенофобски прояви. Георгиевски е призован да се "яви като обвиняем по това дело на 16-и този месец" в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката.

Георгиевски често изразява силно критична позиция по повод нападките срещу македонските българи и атаките на културните им клубове в РС Македония.

Атака

В едно от последните си интервюта Георгиевски коментира, че посегателствата срещу културните клубове не са заради имената им, а заради обединяването на българите. „Всеки, който твърди, че е българин в Македония, се определя като ксенофоб или расист“, коментира Георгиевски пред „Фокус“. Той уточни, че в петък след изслушването му в прокуратурата заедно с неговия адвокат ще дадат брифинг. Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена от певеца Ламбе Алабаковски. Той бе задържан за кратко и освободен.

Камъни

Преди две седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб, този път в Охрид - "Цар Борис Трети". Преди това на няколко пъти срещу клуба в Охрид бяха хвърляни камъни и чупени прозорците му. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на властите от тези терористични действия срещу българските клубове. Миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ.