0

К итай отказа да разговоря с американския министър на отбраната Лойд Остин след свалянето на предполагаемия шпионски балон. Новината беше разкрита от Пентагона

„Министерството на отбраната изпрати искане за разговор между Остин и китайския министър на националната отбрана Уей Фенге веднага след като американските изтребители свалиха балона в събота следобед. Но Китай отхвърли искането“, се казва в изявление на Пентагона.

„Ние вярваме във важността на поддържането на отворени линии за комуникация между Съединените щати и Китайската народна република“, каза говорителят на Пентагона Бриг. Ген. Пат Райдър.

Китай заяви, че балонът, който от Вашингтон определиха като „шпионски“, е бил пуснат с метеорологични цели и е напуснал курса си, заради силен вятър.

Инцидентът принуди Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да отложи пътуването до Пекин, което трябваше да се състои миналия уикенд, а решението на президента Джо Байдън да свали балона допълнително засили напрежението между Вашингтон и Пекин.