0

В интернет се разпространява предупреждение за предстоящ днес атентат в метрото в Брюксел, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че службите за сигурност са свикали заседание и приемат предупреждението много сериозно, предаде БТА.

Полицаи със следови кучета са били изпратени тази нощ на проверка, която е завършила, без да бъдат открити следи от взривни вещества. От полицията се допълнили, че тази нощ са получили писмо със заплаха за терористичен удар.

Медии уточняват, че писмото е било на руски език и в него се посочва, че атентатът ще бъде предприет заради европейската политика за Украйна. Допълва се, че от февруари досега са били отправени още две заплахи за атентати на руски език - едната е била предупреждение за терористичен удар в метрото, а втората - срещу общността ЛГБТ+, получени съответно на 16 февруари и 3 март. Отбелязва се, че днес консулството на САЩ в Брюксел е предупредило за повишено внимание и по възможност да не се използват средствата за обществени превози.

Градският транспорт в Брюксел днес работи много ограничено заради протест, свързан с отбелязването на Международния ден на жените. Особено засегнати са линиите на метрото, отбелязват от дружеството за градски превози.

На 22 март 2016 г. в метрото и на летището в Брюксел терористи, свързани с групировката "Ислямска държава", извършиха два атентата, довели до 32 жертви и 340 ранени. Делото срещу оцелелите извършители и техните сподвижници започна неотдавна и продължава на първа инстанция.