0

П редишният президент на САЩ Доналд Тръмп печели убедително първичните избори на републиканците в Айова за номинацията на партията за президентските избори през ноември, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки временни резултати.

ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕЦЕДЕНТ: Дисквалифицираха Доналд Тръмп от изборите в Колорадо!

Изборите в този щат в Средния запад на САЩ, които поставиха началото на надпреварата в републиканския лагер, протекоха под формата на партийни събрания. Първичните избори на демократите все още не са започнали.

Победата на Тръмп в Айова е очаквана и само затвърди статута му на големия фаворит в републиканския лагер.

СЪН НЕ Я ЛОВИ: Мишел Обама ужасена, че Доналд Тръмп може отново да е президент!

При преброени резултати от 65 процента от партийните събрания бившият американски президент води убедително с 50,6 процента, съобщи Ройтерс. Втори с 21,5 процента е губернаторът на Флорида Рон Десантис, а бившият постоянен представител на САЩ при ООН Ники Хейли остава трета с 19,4 процента.

Тръмп изрази задоволство от победата си. Време е "нашата страна да се обедини... Независимо дали става въпрос за републиканци или демократи, либерали или консерватори", призова той, цитиран от АФП, в изявление пред свои привърженици в Де Мойн, столицата на Айова.

НЯМА КРАЙ: Нов щат отстрани Тръмп от изборите

Тръмп иска да вземе реванш от настоящия стопанин на Белия дом - демократа Джо Байдън, за загубата си от него на последните избори - през 2020 г., която впрочем не признава. Предишният американски президент имаше главозамайваща преднина според проучванията на общественото мнение пред своите основни съперници Ники Хейли и Рон Десантис, въпреки че са му повдигнати четири обвинения.

Привържениците на републиканците в Айова се събраха на партийни събрания в над 1600 училища, общности центрове и други обекти, за да решат кой кандидат да подкрепят. Хората не бяха спрени от изключително студеното време: в Де Мойн термометрите показваха минус 20 градуса по Целзий.

РАЗМЕННА МОНЕТА: Тръмп принудил режисьора на „Сам вкъщи“ да го включи във филма (ВИДЕО)

На места в Айова температурата падна до близо минус 30 градуса. В щата, подобно на много други места в САЩ, е натрупал и много сняг, а пътищата са заледени.