0

С поред данни израелската армия над 500 хил. души са напуснали северната част на ивицата Газа и са се насочили към втория по големина град в ивицата Хан Юнис.  Израел пусна снимки, в които показа, че са сложени танкове по пътищата. Снимките не са потвърдени. 

НЕОЧАКВАН ОБРАТ: Байдън предупреди Израел да не окупира Ивицата Газа (ВИДЕО)

В болници в ивицата Газа лекари казват, че не могат да преместят пациентите заради състоянието им. Някои от тях са на животоподдържащи системи. Според ООН горивото за генераторите на болниците ще стигне за захранването им с електричество само за 24 часа. Ивицата Газа е с площ 365 кв. километра. Има три гранични пункта. Пунктът „Рафа“ с Египет все още не е отворен. Кайро обяви, че се притеснява за своята сигурност още преди ескалацията. През този пункт трябва да мине хуманитарната помощ за палестинците в ивицата.

Пастор Иван Иванов пред „Телеграф“: Отваряме църквата за семейства от Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше на посещения в Израел и Египет. Проведе среща с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас в Йордания, както и с краля на Йордания  Абдула Втори. Вчера той се срещна и със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Рияд.

Иран предупреди, че ако блокадата на ивицата Газа продължи, може да се стигне до по-сериозна ескалация.