0

„Отварям църквата за семейства от Израел, които бягат от войната. Можем да предоставим къща с три стаи, с баня, кухня и трапезария“.

Това сподели пред „Телеграф“ пастор Иван Иванов. Преди седмица той и група от 56 вярващи стояха цяла нощ блокирани на летището в Тел Авив, преди държавата да изпрати правителствения еърбъс и да ги евакуира с още наши граждани, попаднали в окото на бурята.

Вяра

Къщата се намира в сливенското село Коньово. В нея има удобства за две семейства. „Аз имам много приятели в Израел. Положението там е страшно. Ако можем да помогнем, сме отворили сърцата си“, сподели пасторът. По думите му може да има хора, които бягат от войната и да не могат веднага да се настанят някъде. Затова им предлага опция да има къде да се приютят. „Ще се радваме, ако може да помогнем на някого с храна, подслон и да споделим каквото имаме и можем с тях”, убеден е той. Пред своите последователи той обяснява, че Израел не воюва срещу мюсюлманите, а защитава себе си от терористите от „Хамас“. „Израел е щитът на бога за целия свят“, смята Иванов.

Покрив

Пасторът има много приятели в Израел. Един от тях вчера успял да му изпрати съобщение, след което нямало връзка с него. „В Газа е адът. Хората са без къщи, без покрив над главата. Всичко е разрушено. Няма ток, вода, храна. Нещата стават все по-зле. Войната влиза във всяка къща. Всички магазини са затворени, всичко е изкупено – хляб, мляко, провизии“. Пасторът опитал да се свърже с други свои познати от Израел, но никой не отговарял.

Летището

През истинско изпитание премина Иван и неговите поклонници преди седмица. Той и група от 56 човека заминали на поклонническо пътуване до Витлеем и Ерусалим. На връщане в неделя обаче ракетите започнали да взривяват всичко около тях. Те успяват да се доберат до летището в Тел Авив. “Най-големият ужас беше, като започнаха да говорят на иврит, че има заплаха от ракети и хората тичаха в ужас. Паниката беше неописуема. Видяхме, че има още удари“, разказа Иванов. Почти 24 часа никой не им дава информация за нищо. Ясно е само, че полетите са спрени, а представители на нашето посолство в Израел не са осигурили вода и храна на българите. Цяла нощ сирените, предупреждаващи за ракетни атаки, вият. Хората стават все по-неспокойни. Видимо на летището няма паника, но все по-често се виждали войници и тежковъоръжени полицаи.

Хепиенд

В ранните часове в понеделник излетя за първи път правителственият еърбъс, който започна да прибира българи от Израел. На борда беше и транспортният министър Георги Гвоздейков. „Слава на бога“, написа тогава във Фейсбук пасторът и сподели снимки как групата се качва към самолета.

Никога обаче нито той, нито 56-те българи няма да забравят преживения ужас от началото на войната в Израел.

Говорителят на УНИЦЕФ: Стотици деца са убити и ранени

„Стотици деца са убити и ранени. Всеки час в Газа броят на убитите деца нараства. Убийствата на деца трябва да спрат. Картините и историите говорят сами по себе си: деца с ужасяващи изгаряния, минохвъргачни рани и изгубени крайници. А болниците са напълно претоварени. Въпреки това броят на ранените продължава да расте“. Това заяви говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър в Женева. По думите му 1,1 милиона души, почти половината от тях деца, са били предупредени да се евакуират преди очакваното наземно нападение срещу едно от най-гъстонаселените места на планетата, без да има определено безопасно място за тях. „Израелските деца, държани като заложници в Газа, трябва да бъдат безопасно и незабавно събрани със семействата и близките си”, настоя Елдър.

Хуманитарната ситуация се изостри до краен предел и всички доклади сочат за нови атаки. Състраданието и международното право трябва да надделеят, апелира той. „Децата и семействата в Газа практически останаха без храна, вода, електричество, лекарства и безопасен достъп до болниците след дни на въздушни удари и прекъсвания на всички маршрути за доставки. Единствената електроцентрала в Газа остана без гориво в сряда следобед, водейки до спиране на електроснабдяването, водата и пречистването на отпадъчни води. Повечето жители отдавна не могат да получат питейна вода или вода за домакинствата си”, обясни Елдър.

От пресконференцията на Елдър стана ясно, че най-малко шест кладенеца за вода, три помпени станции, един резервоар и една инсталация за обезсоляване, обслужващи повече от 1 милион души, са повредени от въздушните удари. „Хуманитарните служители трябва да имат безопасен достъп до децата и техните семейства, където и да се намират те, за да им предоставят животоспасяваща помощ и консумативи”, е мнението му.

„Във всяка война най-много страдат децата. За съжаление това е особено вярно днес”, заключва говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър.