0

К осмическият апарат, който се вряза в малък астероид на милиони километри от Земята, е успял да промени орбитата му, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение от НАСА.

Сондата ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен астероид - Double Asteroid Redirection Test) беше насочена умишлено към астероида Диморфос, за да бъде проверено дали могат да бъдат пренасочени астероиди, застрашаващи Земята.

"Тази мисия показва, че НАСА се опитва да бъде готова за всичко, което Вселената ни подхвърли", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на брифинг в централата на космическата агенция във Вашингтон.

Космическият апарат ДАРТ издълба кратер в астероида Диморфос на 26 септември, като изхвърли отломки в космоса и създаде опашка от прах и отломки, простираща се на няколко хиляди километра. Бяха необходими дни наблюдения с телескопи от Чили и Южна Африка, за да се определи доколко ударът е променил орбитата на 160-метровия астероид около неговия много по-голям спътник.

Нито един от двата астероида не е представлявал заплаха за Земята - и все още не представлява такава, тъй като продължават пътуването си около Слънцето. Точно затова учените са избрали двойката за първия в света опит за промяна на орбитата на небесно тяло, отбелязва АП. Експертите по планетарна отбрана предпочитат да изменят траекторията на опасен астероид или комета, ако разполагат с достатъчно време, вместо да го взривят и да създадат множество отломки, които биха могли да паднат върху Земята.

"Впечатляващо е, че направихме тази първа стъпка... но наистина трябва да разполагаме и с време за реакция, за да бъде ефективен подобен метод", каза Нанси Чабот от Лабораторията по приложна физика към университета "Джон Хопкинс", която е ръководила изработването на космическия апарат и ръководи мисията на стойност 325 милиона долара.