0

„5 ноември ще бъде най-важният ден в историята на нашата страна… ние ще направим Америка най-великата някога!“ Доналд Тръмп се радва с дрезгав глас от вилата си Мар-а-Лаго във Флорида, сигурен, след резултатите от първичните избори във вторник и оттеглянето на неговата съперничка Ники Хейли, че след осем месеца ще влезе в Белият дом, побеждавайки президента демократ Джо Байдън.

По време на традиционното обръщение към Конгреса за състоянието на Съюза във четвъртък, Тръмп ще ликува щастливо, защото посланието на по-възрастния Байдън отново ще го изведе във фокуса на общественото внимание. 161 милиона избиратели ще чуят президента да повтаря: смятате ме за стар, неуверен, слаб по отношение на икономиката, емиграцията, Украйна и Израел, но не забравяйте, че след като ме победите, ще имате Тръмп - човекът, който опита да направи преврат през 2021 година. 

Истински подвиг е, че по време на горещия политически сезон Тръмп успя да фокусира вниманието върху собствената си личност, нареждайки се до харизматични лидери като Рузвелт, Никсън и Рейгън. На митинги, които приличат досущ на евангелистки литургии, Тръмп пренебрегна истеблишмънта във Вашингтон, медиите и интелектуалците. “Нашите градове се задушават до смърт. Щатите ни са в агония. Цялата страна умира”, това ехо от клетвената му реч през 2021 г, която превърна подножието на Капитолия в “Американска касапница”, е изкупена, чрез призиза: “Да направим Америка по велика от всякога”. 

Анализаторът на New York Times, Нейт Кон, му отрежда „солидно предимство - 48% срещу 43% за Байдън“, а в колебаещите си щати демократите се борят да убедят амариканците, че въпреки всичко икономиката на САЩ се е възстановила от Covid по-добре от европейската и китайската. The Wall Street Journal строго отбелязва: „Тръмп се превърна в уникална фигура в политиката на САЩ, не държавник от партия, обединена от определена управленска философия, а лидер на движение, основано на неговата личност, с желание да наруши нормите, иконоборството, с хъс за собствен избор. Той промени всяка конвенция на кампанията, говорейки ежедневно чрез социални платформи. Като презира миналото, Тръмп циментира войнствената лоялност, демонизирайки онези, които му се противопоставят, в партията или извън нея."

„Републиканската партия скоро ще се обедини отново“, казва Тръмп, обръщайки се към избирателите на Хейли, които се страхуват от центристка диаспора. Но унизителният поклон, който републиканският доайен в Сената Мич Макконъл предложи на Тръмп в навечерието на номинацията, следва капитулацията на всички видни личности, заблудени, че могат да изгонят варварина. 

Междувременно милиардерът Илон Мъск, покровител на социалната мрежа, пусна пост, в който заяви, че не желае да дава средства за кампанията нито на Байдън, нито на Тръмп, като обясни, че е бивши демократ, който вече не е съгласен с политиката на партията. Въпреки това обаче всяка негова публикация крещи за подкрепа за републиканците и дори без финансиране е ясно, че Х ще работи за популистите. 

Според научното списание Nature пък „фоновият шум, който ще обърка вота през 2024 г., ще бъде оглушителен и американците ще отидат до урните в мъгла“.

Байдън изостава, но играта продължава. 

В предстоящата кампания на Тръмп ще се сблъска с истината за собствения си образ, както се случва с всички нарциси. Той накара половин Америка да се влюби в него онлайн, оставяйки другата половина да го мрази. Сега шепа хора, ще решат съдбата му, точно като на Дориан Грей.