0

К ъсно вечерта в понеделник изригна мощен вулкан, изхвърляйки пепел на височина близо 5 км в небето. В рамките на 24 часа са регистрирани 43 земетресения, като днес е издадена заповед живеещи в близост до планината Канлаон във Филипините да се евакуират.

ДРАМАТА В ИСЛАНДИЯ ПАК ИЗРИГВА: Вулканът отново се събуди! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Изригването доведе до отмяна на десетки полети в островната азиатска държава, предаде Си Ен Ен.

Филипинският институт по вулканология и сеизмология (Phivolcs) съобщи, че вулканът в планината Канлаон е изригнал за шест минути в понеделник вечерта, причинявайки „силно земетресение“. Агенцията предупреди, че падането на пепел и миризмата на сярна киселина ще засегнат околните села.

Снимки в социалните медии показват облак пепел, издигащ се в звездното нощно небе. Дебело „одеало“ от пепел е покрило околните села.

Според Службата за гражданска авиация на Филипините над 60 полета на три местни авиокомпании бяха отменени през нощта. Това засегна над 5000 пътници.

Тъй като рано във вторник нивото на тревога за вулкана беше повишено до 2-ра степен от възможни 5 служители на местното правителство нареди задължителна евакуация на всички жители, живеещи в радиус от 3 километра от вулкана.

„Слезте в съответните центрове за евакуация, бъдете бдителни и пригответе важни неща като вода и храна“, каза Хосе Чубаско Карденас, кмет на град Канлаон в провинция Негрос Ориентал.

Разположена на о-в Негрос, четвъртият по население остров от архипелага, планината Канлаон е дом на един от 24-те сеизмично активни вулкана в страната.

Той се намира на най-високата точка на острова с надморска височина от 2465 метра.

Филипините се намират покрай Огнения пръстен, дъга от 40 000 километра линии на сеизмични разломи около Тихия океан, където се намират повече от половината вулкани на Земята.