0

Disney ще съкрати хиляди работни места, съобщава „Giant freakin robot”. Това ще засегне позициите в цялата корпорация - от телевизията до киното и от тематичните паркове до корпоративните офиси, съобщава Блумбърг.

Всичко това се случва след други неотдавнашни масови съкращения, включително уволнението на главния изпълнителен директор на Marvel Entertainment Айзък Пърлмутър. Въпреки че може да изглежда, че Disney се справя много добре със своята стрийминг услуга и постоянно растящите бизнес покупки, всъщност за едно тримесечие на миналата година тя е загубила 1,47 млрд. долара. Освен това акциите им са в процес на спад, като стойността им се понижи с 0,6% до 100,35 долара.

Подобно на екипажа на потъващ кораб, който отчаяно се опитва да се спаси от водата, Disney планира да съкрати общо 7000 работни места, за да си спести огромните 5,5 млрд. долара годишни разходи. Може би нямаше да се налага Disney да съкращава разходи и работни места, ако новите им филми бяха по-успешни. С провала на "Чуден свят" и "Баз Светлинна година" в боксофиса компанията е загубила над 300 млн. долара. Вероятно някои дългоочаквани филми през тази година, като "Пазители на Галактиката: Трета част", "Малката русалка" и "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", ще помогнат да се компенсират предишните загуби. Тези, които си представят изоставени увеселителни паркове и нискобюджетни филми на Marvel, могат да въздъхнат с облекчение (засега).

Въпреки че Disney планира да съкрати 7000 работни места, работната сила на компанията наброява над 220 000 служители, така че това няма да е твърде голям удар. Най-голямото съкращение ще бъде в развлекателното подразделение на Disney, което ще загуби около 15% от служителите си.

 

Боб Игър се върна на работа като главен изпълнителен директор на Disney“през ноември миналата година, за да се опита да оправи кораба на компанията, след като неговият наследник Боб Чапек не успя да го направи. Чрез съкращаване и преструктуриране на работната сила на Disney Боб Игър планира да премести фокуса на компанията от развлекателната дейност към франчайз имоти и ключови марки. Главният изпълнителен директор дава повече правомощия на съпредседателите на Disney Entertainment, Алън Бергман и Дана Уолдън. 

Освен всички уволнения и провали на филми, Disney също така се бори да запази положителния си имидж и репутация в съвременните медии. Новата звезда на Marvel Джонатан Майорс беше арестуван малко след излизането на новия му филм "Ант-Мен и Осата: Квантомания“ заради обвинения в нападение срещу жена. На всичкото отгоре изглежда, че Дисни продължава да работи с Мохан Капур от Marvel дори след обвиненията му в набеждаване на деца.