0

П резидентската администрация в Съединените щати поиска китайските собственици на ТикТок да продадат акциите си, в противен случай ще има забрана на приложението в страната, предаде БНТ.

За първи администрацията на президента Джо Байдън отправя заплаха да спирането на популярното приложение, което има над 100 милиона потребители в Съединените щати. Предшественикът на Джо Байдън - Доналд Тръмп се опита да наложи забрана на ТикТок през 2020 година, но тя беше блокирана от съда.

60% от акциите на компанията - собственик на ТикТок - Байтденс са притежавани от глобални инвеститори, 20% от служители и 20% от основателите ѝ. Следващата седмица изпълнителният директор на ТикТок Шоу Чю ще се яви пред американския Конгрес на изслушване. не е ясно и дали китайското правителство ще одобри исканата от Белия дом продажба на акции.

Повече от 2 години Байтденс и американските власти водят преговори за мерките за сигурност в ТикТок. Вашингтон твърди, че китайското правителство има достъп до базата данни на социалната мрежа, собствениците отричат. Миналата седмица беше представен законопроект, с който президентската администрация има правомощия да забрани чужди технологии, ако те представляват заплаха за националната сигурност.