0

Б унтът на групата „Вагнер“, превземането на Ростов на Дон и последвалата отмяна на похода към Москва от ръководителя на групировката Евгений Пригожин бяха във фокуса на вниманието през последните дни. 

РАЗКРИТИЯ: „Женя, ще те смажат като хлебарка“ – Лукашенко разказа за преговорите с Пригожин

Според много експерти и високопоставени служители от различни страни той бе знак за "слабост", проявена от руския президент Владимир Путин. 

Един от тези, които поддържаха тази линия, беше опонентът и бивш руски олигарх Михаил Ходорковски, който е в изгнание в чужбина. 

„Ако Западът не действа незабавно, Пригожин може да стане президент на Русия съвсем скоро. Путин ще направи всичко възможно, за да стабилизира позицията си, да покаже сила и увереност“, каза той. 

Групата, основана от Дмитрий Уткин и сега ръководена от Пригожин, има остри разногласия с руската армия и Кремъл поради липсата на адекватно подпомагане на наемниците на фронта. 

Въпреки всичко това паравоенната организация изигра ключова роля на някои участъци в Украйна, като в кървавата многомесечна битка за град Бахмут. 

Сега доклад, публикуван от Logically, разкрива, че групата често стартира кампании за набиране на войници, за да увеличи работната си сила. 

Един от най-забележителните аспекти са условията, предлагани на кандидатите, включително предлаганата заплата, която възлиза на 240 000 рубли на месец, което е еквивалентът на 2700 евро, които могат да достигнат до 3000 евро - пари на ръка или/и в злато. Сума, към която могат да се добавят други необикновени премии въз основа на постиженията. 

На привлечените в групировката затворници се предлагат 6-месечни договори, месечните им възнаграждения достигат еквивалента на 2200 евро.

Сред различните стимули, които организацията обикновено предлага, някои се открояват, като застраховка живот. При загинал боец на семейството му се изплащат 5 милиона рубли компенсация, около 55 000 евро. 

За сравнение - войник със сключен договор с руската армия печели средно от 70 000 до 100 000 рубли на месец, 750-1075 евро.

Освен заплатите във „Вагнер“, вече се знае, че групировката се финансира от руската държава, което лично Путин потвърди. В реч пред представители на руските въоръжени сили, лидерът на Кремъл даде да се разбере, че финансирането на паравоенната групировка е "изцяло" от хазната на Москва. 

Путин потвърди, че „между май 2022 г. и май 2023 г. държавата е отпуснала 86 милиарда рубли (около 917 милиона долара) за поддръжката на групата „Вагнер“. 

Президентът разкри още, че компанията на Пригожин "Конкорд" е спечелила 80 милиарда рубли за една година чрез договори за доставка на храни за руската армия. 

Във връзка с това той предупреди, че ще се разследва дали е имало присвоявания в скрита заплаха към Пригожин. Държавният глава пропусна да разкаже какво печели Москва от наемниците, които защитават интересите на Кремъл в около 20 страни по света, като в Африка имат концесии и договори за добив и износ на диаманти и злато.

Според данните, разкрити от разузнавателните служби на Обединеното кралство през месец януари, приблизително 50 000 бойци са принадлежали към организацията. 

От Лондон изчислиха в началото на 2023 г., че около 20 000 са загинали в битки. 

Причината за бунта, според Пригожин, била „да не се допусне унищожаването на групата “Вагнер“.

Той изрично посочи, че в никакъв случай не е възнамерявал да "свали режима" на Путин, а по-скоро "да потърси отговорност от държавни служители, които чрез непрофесионалното си поведение са допуснали голям брой грешки".

100 БГ командоси в частни армии!