0

О коло 100 български командоси работят за чужди частни армии. Нито един от тях обаче не е в руската „Вагнер“, заяви пред „Телеграф“ командосът Фердинанд Костадинов.

Той самият е частен контрактор (охранител) и от години работи само в горещи точки. Наскоро се завърна от поредната си мисия в Либия, а преди да влезе в частния бизнес, е служил в 68-а бригада Специални сили към армията ни. „Нямам информация и не съм чувал наши хора да са се съгласили да служат при Пригожин. Спира ги малкото заплащане, неосигуряването, а и не са ценени като отделни хора и професионалисти“, допълни той.

Без избор

Наемниците във „Вагнер“ прибирали средно по $3400 заплата на месец. Към тях нямало почти никакви изисквания, както е в световния бранш, само да могат да носят оръжие и да стрелят. Според Костадинов, сключвайки договора с Пригожин, те нямат право на избор и дали да заминат в някоя гореща точка или не. Тръгват, където ги изпратят. „Виждал съм бойци от „Вагнер“ преди години в Сирия. Не бяха обучени на високо ниво, но разполагат с военна тежка техника и въоръжение“, допълни командосът.

Кауза

В момента десетина българи работят като частни охранители в Украйна. „Те пазят основно посолства и физически лица“, заявиха пред „Телеграф“ наши командоси, които са сключили договори с големи международни военни компании и в момента се намират в зони с военни конфликти. По думите им рискът е голям, но повечето от момчетата са доволни от заплащането, а и са съпричастни с колегите им от Украйна. Няма данни към момента някой от тях да е влизал в бойни действия.

Риск

„Българите работим основно към 4-5 военни компании в световен мащаб. Техният предмет на дейност е по-скоро охранителна дейност на лица и на институции в горещи точки като Сирия, Украйна, Южен Судан, Либия, Йемен, Сомалия, Чад, Афганистан, Ирак, Саудитска Арабия. Официално нямаш право да влизаш в боеве, защото се смятат за вътрешен проблем на дадената държава. Но ако си подложен под обстрел, застрашен е твоят живот и този на обекта, който пазиш, няма как да не отвърнеш“, коментира рейнджърът Фердинанд Костадинов.

Заплатите на контракторите тръгват от 100 долара на ден в зоните с по-нисък риск. Зависи и дали се охранява висш дипломат или чиновник с по-нисък ранг. Колкото човекът или зоната са по-високопоставени, толкова и заплащането скача. Понякога стига до $1000 на ден. „Обикновено това високо възнаграждение се дава в зони с военни конфликти, горещи точки, където задачата на контрактора е да евакуира хора. Ясно е, че той влиза в този периметър на стрелби и военни действия, рискът е огромен“, обясни още българският командос.

Посолства

През 2021 г. Костадинов и още няколко негови колеги участваха в охраната на мисията на ЕС в Кабул, когато талибаните нападнаха. След успешната евакуация той сподели в интервю пред медията ни, че бунтовниците обстрелвали базата с ракети, преди да излети самолетът им. „Талибаните ни показваха със знаци, че ще ни режат главите, чупеха огледалата на бронираните коли. Помогнах ни американците, а докато пътувахме към летището, минахме 4 км за 7 часа”, спомни си той.

Отговарят за сигурността на нефтени платформи. Бдят над висши дипломати от ЕС и ООН

Българските командоси бдят най-вече за сигурността на висши дипломати от Европейския съюз и ООН, които имат представителства в горещи точки на света. Преди талибаните да вземат властта, най-много нашенци имаше в Афганистан и в Ирак. В момента работната карта е различна. Компаниите, на които се доверяват българите, са известни в цял свят. Те са предимно от САЩ и Европа. Затова и немалка част от рейнджърите ни охраняват и нефтени платформи, както и определени инженери на борда от набези на пирати и недоброжелатели.

Компаниите с бял и черен списък. Бивши военни и полицаи с по-голям шанс

Големите частни военни компании набират с по-голямо предимство бивши военни и полицаи. „От България се записват момчета най-вече които са служили в 68-а бригада Специални сили и от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Въпреки че имат познания, сключат ли договор с голяма фирма, минават вътрешна подготовка за физическа и психическа издръжливост“, обясниха командоси. По думите им всеки от тях е наясно, че може да се наложи да се стреля в зоните с военни конфликти. Това не им е вменено в дейността, но за да спасят живота си, могат да го направят. Самите частни армии пък имат бял и черен списък. В белия са служители, които са проверени, имат отлично кадрово досие и умения. В черния са онези, които са се дънили в определени рискови мисии. Черните списъци се разпространяват в големите международни фирми.

Гл. ас.д-р Христо Тутунаров: Някои заминават и заради тръпката, не е въпрос само на пари

Защо частните военни компании (ЧВК) за контрактори се наричат частни армии и какви са техните правомощия в зони с военни конфликти – например кога могат да стрелят, кога им е забранено и т.н.?

Защото основна част от дейността на ЧВК е да работят в зони със или след военни конфликти, на практика изпълняват дейности, които бяха ангажимент на различни войскови части. Употребата на сила зависи или правилата за поведение, зависи от спуснатите заповеди, от задачата, от държавата, в която оперират, и др. Най-общо може да се каже, че оръжието се използва за защита, а не за нападение, а дейността им е в зони с повишен риск или такива, в които протичат мироопазващи мисии. Но подобен тип компании могат да изпълняват много широк кръг от задачи, в това число и black ops. Както се забелязва в последно време, те могат да бъдат използвани и за директни военни действия.

Защо все повече българи - най-вече бивши командоси от армията и МВР, избират да стават контрактори в такива частни армии?

Не е въпрос само на пари, макар и заплащането да е много по-добро от това в България. Някои са разочаровани от службата си, недооцени са, търсят по-добро професионално развитие. Други търсят повече тръпка, трети се възползват от факта, че ЧВК се намират практически из целия свят и могат да избират сами къде да работят. Този тип компании са много гъвкави. Тенденциите от последните месеци показват, че към този тип професия значително нараства и интересът от цивилни лица.