0

О мбудсманът на Европейския съюз разкритикува Европейската комисия за това, че не е разкрила лични текстови съобщения, които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и директорът на компанията "Пфайзер" Алберт Бурла са си разменили преди сключването на сделката за ваксините срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

В интервю през април Фон дер Лайен разкри, че е разменяла текстови съобщения с Бурла в продължение на месец, докато са преговаряли за сключването на договор за доставка на ваксини. В отговор на запитване за достъп до публична информация от журналист ЕК е отговорила, че няма записи на разменените между двамата текстови съобщения.

"Липсата на особена реакция на това запитване за достъп до публична информация означава, че не е направен опит да се установи дали изобщо е имало такива съобщения. Това не отговаря на основателните очаквания за прозрачност и административни стандарти в ЕК", каза омбудсманът Емили О'Райли, която поиска също ЕК да провери отново за наличието на съответните съобщения и да отговори на препоръките до 26 април. "Омбудсманът заключи, че става въпрос за лошо управление", посочи институцията в изявление.

Препоръките на омбудсмана не са юридически задължаващи, но обикновено водят до засилен контрол от страна на Европейския парламент. Сделката, сключена след преговори чрез текстови съобщения и телефонни разговори, както признава самата Фон дер Лайен в интервю за в."Ню Йорк таймс", е най-големият договор, подписван някога за доставка на ваксини срещу COVID-19, като ЕС се ангажира да купи 900 милиона дози ваксини на "Пфайзер"/ "Бионтех" с опция за покупка на допълнителни 900 милиона дози. Стойността на сделката е 1,8 милиарда евро.

Когато сделката бе официално обявена през май, ЕС вече бе подсигурил стотици милиони дози ваксини от няколко фармацевтични компании, включително още 600 милиона дози от "ПФайзер"/ "Бионтех" по два предишни договора с двете компании. Малко по-късно Европейската комисия не потвърди и не отрече дали има запис от съобщенията, обменяни между председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и директора на производителя на ваксини "Пфайзер" Алберт Бурла.