0

З апочва делото срещу комика Бил Козби, който е обвинен, че е изнасилил непълнолетно момиче преди повече от 50 години. Процесът се гледа от съд в Калифорния, САЩ, предаде АФП.

Жертвата Джуди Хът твърди, че мъжът, известен някога като "таткото на Америка", я е нападнал в имението на Playboy в средата на 70-те години на миналия век, когато е била на около 15 години. Хут свидетелства, че е претърпяла „психически увреждания и душевни страдания“ в резултат на предполагаемото нападение.

Случаят е пореден в редица съдебни дела срещу 84-годишния Козби - телевизионен водещ-икона в най-популярните предавания в Америка.

Обвиненията срещу Бил Козби започнаха в края на 2015 г., когато служителка на университета Темпъл - Андреа Констанд разказа, че през 2004 г. актьорът я е упоил и изнасилил в дома си, намиращ се в предградията на Филаделфия, докато ѝ давал съвети за кариерата.

Впоследствие твърденията ѝ бяха подкрепени от десетки жени, които разказаха, че през 70-те и 80-те години използването на упойващи вещества преди секс е редовна практика за Бил Козби.

След първия случай, още десетки жени заведоха срещу него дела за сексуално насилие.

Преди година Козби беше осъден за това, че е сипал упойващо вещество в питието на 17-годишно момиче, което впоследствие изнасилил. Комикът беше освободен от затвора, след като Върховният съд на щата постанови, че му е отказано правото на справедлив процес.

Освобождаването му от затвора, където той излежа повече от две години от 10-годишната си присъда, вбеси много защитници на движението #MeToo.

В делото Хут твърди, че се е срещнала с Козби на снимачната площадка в телевизията, а дни по-късно той я е поканил в неговия тенис клуб. Там той й дал алкохол и я завел в имението на Playboy, където я принудил да извърши сексуален акт с него.

Козби отрече обвиненията.