0

С ъветът на Европейския съюз, под председателството на Франция, избра по една вдъхновяваща личност от всяка страна на Европа по случай Международния ден на жената. За България те избраха режисьорката Диана Добрева, създателка на въздействащи, екстатични театрални спектакли и носителка на множество професионални награди за тях. Посланията на 27-те европейски жени са обединени в документален филм.

Съветът на Европейския съюз, под председателството на Франция, избра по една вдъхновяваща личност от всяка страна на Европа по случай Международния ден на жената. За България те избраха режисьорката Диана Добрева, създателка на въздействащи, екстатични театрални спектакли и носителка на множество професионални награди за тях. Посланията на 27-те европейски жени са обединени в документален филм.

Диана Добрева е родена през 1971 г. в семейството на актьорите Стойно Добрев и Елизабет Карагеориева. Първоначално завършва актьорско майсторство при проф. Елена Баева в театралния колеж „Любен Гройс“, а след това и магистратура по френска филология в Софийския университет. По-късно се дипломира и като историк на изкуството в Сорбоната в Париж. Има специализация по театрална режисура при проф. Пламен Марков в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“.

Диана започва кариерата си като актриса в Театрална работилница „Сфумато“, където играе в продължение на десетина години. През това време се снима в български и международни филмови продукции, между които „Маймуни през зимата“ и „Пазачът на мъртвите“, за които е удостоена с наградите за най-добра актриса „Златна роза“ и Национална награда за кино на НФЦ. През 2006 г. поставя в „Сфумато“ първия си спектакъл „Медея“, който дава начало на кариерата й като режисьор. За този спектакъл тя получава първата си национална награда за театър „Аскеер“, награда на Министерство на културата за високи творчески постижения, както и голямото отличие Coup de coeur, наградата на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция. Оттогава Диана Добрева режисира множество спектакли както у нас, така и в чужбина, има участия на много световни фестивали и сцени във Франция, Англия, Русия, Монако, Швейцария, Австрия, Германия, Румъния, Македония, Словакия, Албания, Турция. Сред запомнящите се театрални проекти на талантливата режисьорка са „Макбет“, „Казанова“, „Къщата на гнева“ („Аскеер 2015“ за най-добро представление), „Саломе“, „Слугините“, „Калигула“, „Дебелянов и ангелите“ (с 5 награди „Аскеер 2019“), „Одисей“, „Бащата“, „Синът“, както и най-новият – „Народът на Вазов“.

От 2017 г. Диана Добрева е режисьор на Народен театър „Иван Вазов“.