0

К ралският монетен двор ще пусне специална монета с лика на принц Уилям. По този начин ще бъде отбелязан 40-годишния му юбилей.

За първи път вторият наследник за унаследяване на британския трон се появява сам на официална монета. Гравюра на херцога на Кеймбридж и престолонаследник на Англия принц Уилям ще се появи върху нова монета от 5 британски лири, съобщава Guardian

Монетата е дело на Томас Дохърти - главен дизайнер и гравьор на Монетния двор, и включва лицето на Уилям в полупрофил, както и стилизирано 40, което отразява годишнина на бъдещия крал, отбелязва Associated Press.

От задната страна на монетата е портрет на кралица Елизабет II, която също празнува юбилей през 2022 г. - 70 години на английския трон.

Според Клеър Макленън - директор на юбилейните монети към Монетния двор, избраният дизайн на монетата отразява помъдряването на херцога на Кембридж и факта, че той съвместява много роли - принц, съпруг, баща, работещ член на кралското семейство.

Монетата в принц Уилям се предлага в няколко варианта - стандартна никелова, както в сребърен и златен вариант в различни грамажи. Всички са налични за поръчка през сайта на Кралския монетен двор, като цените варират от 13 паунда до 4775 паунда.