0

Н ационалната библиотека представя днес препис на История славянобългарска от 1811 г.. Той е бил направен от Никола поп Лазаров, учител в Русе (72 л.; 210 х 150 мм), съобщиха от НБКМ.

Националната библиотека представя днес препис на История славянобългарска от 1811 г.. Той е бил направен от Никола поп Лазаров, учител в Русе (72 л.; 210 х 150 мм), съобщиха от НБКМ.

Изследователите предполагат, че това е препис на текста от Жеравненския препис на История славянобългарска, направен най-вероятно през 1772 г. в Жеравна, но днес с неизвестно местонахождение.

В езика на преводача личат някои любопитни новобългарски и диалектни черти.

"И аз Николай, син на поп Лазар и даскал в град Русчук (Русе), прочетох тази историйца и разбрах какво е писано в нея, а вие, братя, потрудете се, та я прочетете, за да бъде в полза на българите и похвала, а за пакост на гърците и сърбите. В годината 1811, през април, на 23 [ден]. На почтеномъдрия господар хаджи Димо хаджи Георгиевич, като на български търговец [като] знак за искреното свое почитание, благодарност посвещава тази история преписалият я Николчо учител от град Русчук.", гласи бележка на книжовника.