0

Р одени на една дата – 7 март, за да се превърнат в звезди – явно така са искали орисниците - да провокират останалите, но и да предизвикват себе си. Ако двамата бяха любовна двойка, вероятно щяха да бъдат сред най-пикантните за светските хроникьори. Толкова бурно и страстно съществува дългогодишното им приятелство, че искрите помежду им разпалват пожари от интриги и обяснения все още.

Казваш, че ме обичаш

Азис и Деси Слава са толкова емоционални, че е почти невъзможно да не живеят в предизвикателства и драматичност. Всяка промяна се превръща в катаклизъм. През годините двамата често си разменят реплики чрез медиите, защото са толкова обидени един на друг, че не си говорят. Преди десетина години Кралят на попфолка заяви: „Караме се и понякога съм много лицемерен, но Деси е приятел – мечта! Творец, който те вдъхновява! Тя е най-добрата народна певица според мен!...Тя загуби доверие в мен, защото много лъжи съм казал по неин адрес. Но тя много ми е помагала… Ужасно много я обичам и много от нещата съм ги научил от нея!“ Дни по-късно Деси Слава е по-лаконична, но категорична: „Истината е, че той ми се разсърди, но не ми се обади, за да разбере как са нещата. Получи се недоразумение. Не трябваше да се чувства толкова засегнат, защото не съм направила нищо, с което да го обидя. После започна да ме плюе по разни предавания, с което засегна мен". Не само медиите, но и нощните клубове все още помнят раздорите, както и сдобряванията им. Дори от сцената са давали сводка какво се случва помежду им. Или той ще заяви, че тя се държи като примадона и му „изневерява“, докато той иска да е само негова, или пък тя ще добави, че Азис постоянно държи да е прав. Както отбелязват години наред техни приятели – тъй като са родени на една дата, толкова си приличат, че им е трудно да се споразумеят кой е по-достойният. Така години наред връзката им минава през етапи на пълно доверие до пълно пренебрежение. 

Жените и мъжете, които бях

Същата драматургия се разиграва и в личния им свят. Двамата силно любят и мразят половинките си. Излишно е да изреждаме любовите, разделите им, но сантименталните им истории са сред най-ярките в родния шоубизнес. През 2006 г. Азис се ожени за Ники Китаеца. Сватбата им се превърна в забележително шоу. Както и последващата им раздяла. Но и двамата успяха да капитализират връзката си. Малко по-късно се появиха Коце Ламята и Богдан Асенов. Няколко години бяхме свидетели и на тези „романтични“ истории, за да тържествува накрая и най-дълго Велизар Димитров. Оказа се, както и за другите мъже в живота на Краля, че предпочита всъщност жени. Китаеца все още е женен за бившата фолкпевица Виолета въпреки многобройните и дългогодишни слухове за изневери. За останалите господа по-добре да се премълчи, отколкото да се говори. И най-накрая, на 44 години, Азис вече е повече мъж от мъжете в живота си. По повод празника си преди броени дни той написа: „Измина толкова много време от началото на всичко. Изпях най-хубавите песни! Откраднах милиони сърца, сълзи и усмивки. Създадох приятелства, за които се пише в книгите. Приличам на мъжете, за които бих се бил, умрял и живял! Какво повече може да искам от този живот?! А, да… Има още едно-две неща, но още не е приключил моят път…“

И Деси Слава не е приключила, защото нейният любовен свят е като холивудски блокбастър. Именно в Америка започва всичко – с американизирания българин Майк (Мишо). Пламенна любов, скандали, насилие… Любовта изобщо не е сладникава като на кино, но пък е трилър. И когато изглежда, че няма изход, Деси открива няколко утехи. Има кратки връзки с Руслан Мъйнов и Коста Марков. Но една любов дори я изпраща пред олтара. През 2005 г. във Велико Търново с пищна церемония Деси Слава се омъжва за митичния вафлопроизводител Галин. Разбира се, Азис е на сватбата като шаферка. Приказната история на Деси и Галин обаче приключи с бърз развод, а бизнесменът намери утеха в обятията на Галена. Тримата сега са изключително близки приятели, а бързо след развода Деси намери достоен заместник на Галин – Светлозар Савов. 

Деси Слава и Благой се разделиха, но се грижат заедно за сина си.

 Деси Слава и Благой се разделиха, но се грижат заедно за сина си.

Но и той имаше кратък срок на употреба. На хоризонта се появи боксьорът Благой Найденов. Двамата дълго време бяха любима дъвка за светските хроники, дори само заради факта, че той е 17 години по-млад от нея. Миналата година се разделиха и все още не става ясно каква е причината, каквото и двамата да изказват в кратките си коментари по темата.

Тяло за грях

Трансформациите, през които преминават Азис и Деси Слава са впечатляващи. Ексцентричността им отива и те умеят да я превръщат в зрелище. Изпълнителят на хита „ Хабиби“ премина през толкова етапи в търсене на най-добрата своя версия, че вероятно самият той не помни колко много са. От токчетата, тежкия грим и пера до най-мъжествената си визия сега. Една битка обаче е обща и за двамата – тази с килограмите. Азис дори се подложи на няколко интервенции, за да има тялото, което сега обича. Деси пък, поне засега, губи с една обиколка. В последната година певицата бе подложена на подигравки заради няколкото в повече килограми и накрая реши да отговори на хейтърите. „Може би това, че малко задържах килограми след второто раждане, е причината малко да страня от медиите. Малко от суета. В един момент си казах, че трябва да се приема такава, каквато съм, и да се обичам, защото може и никога да не отслабна. Тези проблеми са в резултат на малки или по-големи хормонални проблеми. Чела съм какви ли не неща за себе си, като „тази свиня“. Искам да го кажа - хора, аз не плюскам, не ям много, даже съм от хората, които ядат малко, но просто имам проблеми". Само преди броени дни обаче показа, че дисциплината й дава резултати и е в прекрасна форма. 

Който пее, печели

Не просто сценичната им визия е блестяща, гласовете им са сред най-добрите не само у нас, но и по света. Дуетните им изпълнения „Казваш, че ме обичаш“, „Жадувам“ са сред евъргрийните в родния чарт. Кариерите им са истински впечатляващи. Деси е печелила почти всички награди за музика у нас, както и Азис. Двамата обаче получават и световно признание. Бой Джордж подкрепи Деси дни преди финала на Евровизия. Той представи изпълнителка на последователите си в социалните мрежи и публично заяви, че застава зад нея на предстоящия конкурс. Но не само това, дори работят заедно. В едната песен на Бой Джордж и двамата пеят на български. Другата - „Калино моме", е смесица между поп и фолклор. Азис пък бе удостоен с внимание в класация на New York Times Magazinе, озаглавена „Топ 25 песни, които ни казват накъде отива музиката". Неговата „Хабиби" бе класирана на 25-о място, като пред нея са изпълнения на Дейвид Боуи, Колдплей, Джъстин Бийбър, Риана и други. „Арабските струнни мотиви и сантименталното чуруликане, които откриват „Хабиби", биха ви напомнили турските пазари или циганските кервани. Но те всъщност са българска чалга – попфолк жанр, популяризиран и олицетворяван от Азис, чийто видеоклип към "Хабиби" надмина 20 млн. гледания в Youtube за четири месеца", посочват авторите на класацията.

Деси Слава с Бой Джордж.

 Деси Слава с Бой Джордж.

Три жени пазят легендата от Костинброд

Мнозина са изтъквали, че не вярват докрай на историите на Азис. Но колкото и скептичност да буди биографията му, тя все пак има фактология, която превръща Васил в Азис. На 7 март 1978 г. се ражда момче от забранена любов, заради която майка му Гергина попада в Сливенския затвор. Майката на Краля признава, че дори е мислила за аборт. Влиза в затвора заради баща си, който искал да я раздели с таткото на Васил. Баща му е турски циганин, а родът на майка му е от Кардарашите. В акта си за раждане е записан като Станислав, но баща му Троян се възпротивява и името бързо е променено. Така започва и голямата промяна за бъдещата звезда. Всеки ден той повтарял на майка си и лелите си, че един ден ще стане известен. „Един ден ми каза, че като стане звезда, ще ме направи много богата, ще ми купи кожуси, коприни, кадифета, пръстени, огърлици. Казваше „Ти си моята кралица". Наистина този ден дойде и той ме направи Кралица", горда е с успехите на своя син Гергина. Говори се, че заради славата си Азис често бил обект на магии, но безуспешно. Майка му и лелите наследили дарбата на баба Станка и с мощна защита закриляли от зли очи изпълнителя. 

Всички пеят, но тя ги прославя

Като дете тренира карате и мечтае да е полицай, но музиката си остава първата й любов. „Първата ми сцена беше една табуретка вкъщи. Когато колехме прасе, татко ми, бог да го прости, като си пийнеше, казваше: Айде, качвай се на табуретката. И пеех народни песни, лепяха ми петолевки по челото", споделяла е Деси, която въпреки мечтата си да бъде полицай няма как да преодолее родовата си карма. Всички са музикални таланти. Прадядо й по майчина линия - Продан, знаел 1000 народни песни. Прадядото по бащина линия също пеел. Майката на певицата за кратко дори имала група в гимназията, вуйчо й е самоук и свири на няколко инструмента, а брат й, който живее и работи в Англия, свирел като малък на акордеон и също изпълнявал народни песни. „Имаме талантливи хора в рода. Но явно на мен се е паднало и да го прославя", казва Деси Слава. Първият албум с нейно участие е „Оркестър Раднево и солисти" от 1996 г. и излиза, когато тя е само на 17 г.