0

Л или Иванова си пусна снимка с композитора Тодор Филков отпреди 38 години как за пръв път той й свири песента си „Невероятно“.

Филков, освен автор на едни от най-обичаните песни на примата (и на редица други звезди), понякога й прави и хороскопите, затова някои го наричат астролога на Лили, макар да не е единствен в тази област и далеч това да не е основното му занимание, а просто хоби за приятели. Певицата обаче съобразява някои от изявите си, ако не и всичките, с неговите прогнози, твърдят запознати.

Приятел

„Скъпи приятелю, Тодор Филков! От цялото си сърце ти благодаря за уважението, отношението и приятелството през годините и за невероятната музика! Много здраве, много щастие и много, много успехи“, написа Лили Иванова в отговор на сантименталната снимка спомен.

74-годишният Филков е автор на едни от най-значимите песни на Лили, а и в родната естрада въобще, като две се отличават особено - „Искам те“ и „Невероятно“. С тях звездата прави нов етап в кариерата си през 80-те години на миналия век, като приема изключително модерно за времето си звучене. Песните през годините имат и различни варианти, а Лили задължително ги изпълнява и на концерти до ден днешен. „Невероятно“ е по текст на Волен Николаев и публиката я възприема като обобщение за кариерата и значението на примата в нашата култура.

Забрана

Тодор Филков преди всичко е известен като тонрежисьор в БНР, макар да е отличен композитор. Пише хитове за Йорданка Христова, Васил Найденов, Кристина Димитрова и Орлин Горанов, Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Панайот Панайотов, Богдан Томов и др. Спомня си, че песента му „Искам те“ по текст на Маня Иванова в средата на 80-те години е била забранена, въпреки че я пяла Лили Иванова (това е втора забрана на песен на звездата). Социалистическата цензура, колкото и да е странно сега, смята текста за прекалено сексуален заради рефрена: „Болка е, когато ме докосваш, лудост е, когато съм сама, силна съм, когато ме обичаш, търся те във всичко на света“. Но скоро песента е разрешена за излъчване по радиото.