0

О тиде си голяма българска певица, близки и нейни колеги потънаха в скръб!

„Почина дългогодишният солист на Държавна опера-Стара Загора Мария Клинчева – оперна Прима, дама с висота, достойнство и грация, топъл и земен човек, човек за обичане!“ Така от Държавна опера – Стара Загора съобщават за кончината на звездната дама.

И припомнят: Мария Клинчева трайно свързва своята житейска и артистична съдба с първия извънстоличен оперен театър – Старозагорска опера.

В продължение на повече от четири десетилетия тя се превъплъщава в десетки роли и оформя облика на културния живот в Стара Загора, носител е на Награда „Стара Загора”. Гостува и в много други страни по света.

Мария Клинчева е родена в Панагюрище на 16 септември 1943 година. На 16-годишна възраст е приета в Музикалното училище в Пловдив, в класа на Люба Дмитриева – завършила оперно пеене в Париж, след което пяла в Парижката Гранд опера. През 1964 година Мария Клинчева е приета в Музикалната академия в София, в класа по оперно пеене на проф. Цветана Дякович. 

Държавна опера-Стара Загора

След завършване на висшето си образование заминава за Италия. Получава стипендия от италианска страна и започва да се обучава в Академия Киджана в Сиена, където нейни преподаватели са Мария Канильия и световноизвестният оперен певец Маестро Джино Беки. Следват четири години, в които Мария Клинчева продължава своето усъвършенстване по оперно пеене, като стипендиант в Академия „Санта Чечилия” в Рим, във Флоренция и в студия към Театро Комунале. През 1972 година се завръща в България с договорите си за концерти в Италия през различните сезони. Назначена е в Държавна опера – Стара Загора. 

Остава в града на липите и отдава сърцето си на сцената на операта в града. С всеотдайност и вдъхновение, с изключителните си качества, примата изиграва около 50 роли, голямата част от тях главни. До последно продължи да работи като педагог и преводач на опери от италиански език за своята любима Старозагорска опера.

Поклонението ще бъде в сряда, 14 февруари, в 10 часа в Храм „Свети Димитър”. Погребението е от 11 часа в Централен гробищен парк.