0

Б об Нюхарт, американският стендъп комедиант, който се превърна в една от най-големите телевизионни звезди на своята епоха, почина на 94 години, съобщи БГНЕС.

Иконата на Чикаго е счетоводител, преди да се превърне в комедиен актьор.

"Той почина в дома си в Лос Анджелис след поредица от кратки заболявания", съобщи дългогодишният му публицист Джери Дигни.

БТА/AP

Нюхарт е роден на 5 септември 1929 г. в предградие на Илинойс. Той следва бизнес мениджмънт, преди да бъде призован в американската армия и да служи в Корейската война.

За кратко учи право, преди да се откаже и да започне работа като счетоводител, но в същото време се изявява като комедиен изпълнител и сценарист.

„През 1959 г. си дадох една година, за да успея в комедията; ако комедията не проработеше, щях да се върна към счетоводството“, казва той.

GettyImages

Така и става - той подписва договор с Warner Bros. Records, а „The Button-Down Mind of Bob Newhart“ е първият комедиен албум в музикалната индустрия, който достига върха на класациите за продажби.

Инстаграм

Той му носи престижните награди „Грами“ за най-добър нов изпълнител и най-добър албум и му помага да започне кариера в телевизията. Сега записът е архивиран в Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Нюхарт има четири деца. Съпругата му Вирджиния почина през 2023 г.