0

Н якои от най-големите холивудски шедьоври са се превърнали в хитове по случайност или заради актьорски капризи в последния момент. Истина е, че Джулия Робъртс е била в мокрите сънища на милиони мъже, но също така е имало такива, които са били безразлични към нейния сексапил и това е променило историята на шоубизнеса. 

Във „Версия Пеликан” Робъртс и партньорът й Дензъл Уошингтън са на върха на своите кариери. Според първоначалния сценарий е било предвидено екранната връзка между двамата да се задълбочи и да се стигне до откровено еротични моменти.

Робъртс не е имала никакъв проблем с голотата при секссцените, но най-изненадващо Дензъл Уошингтън заявил, че не само че не иска да го снимат в интимни пози с една от най-сексапилните жени в света, но обявил, че изобщо не иска да я вижда гола или дори да я целува.

Джорджина досущ като Джулия Робъртс (СНИМКИ)

Екипът на филма бил в абсолютен шок. Сценаристите се свързали с Джон Гришам, по чийто роман се развива действието, с цел да пренапишат историята. В крайна сметка побеждава Уошингтън, а точно липсата на еротика изстрелва в Космоса героинята на Робъртс, която се превръща в символ на независимата работеща майка, която поставя децата си пред романтични връзки с мъже.

Хубавата жена

Интересно е, че дори началото на кариерата на Робъртс се случва по случайно стечение на обстоятелствата. Помните ли романтичния блокбъстър от началото на 90-те години „Хубава жена”? Милиони момичета въздишаха по историята на проститутката (Робъртс) и милионера (Ричард Гиър), а по целия свят хиляди кафенета си сменяха имената и ставаха „Синият банан“, както се казва култовото заведение във филма.

Всички виждаха модерния преразказ на приказката за Пепеляшка и принца, но истината щеше да е различна, ако филмът беше станал по първоначалния сценарий. Като начало никой не е смятал, че историята ще се казва „Хубава жена“. Заглавието е трябвало да бъде „3000“ - това била тарифата на нощ на проститутката Вивиан.

Филмът е трябвало да бъде мрачна история за проституцията и трафика на хора. За главните роли били избрани Мишел Пфайфър и Ал Пачино. Краят бил в черни тонове - милионерът трябвало да метне през прозореца на лимузината си пачка долари и да отпраши. Но за щастие всичко се объркало. „Химията между Джулия и Ричард беше направо невъзможна. Никой не можеше да откъсне поглед от тях“, спомня си режисьорът Гари Маршъл. Сценарият спешно е пренаписан и така се ражда една от най-гледаните романтични комедии в историята на киното. 

Обрати

Изненадващ обрат има и в създаването на вечния хит „Междузвездни войни“. Хан Соло е трябвало да умре във втората част, но феновете объркали всичко. Фигурките на чаровника се продавали с милиони. Джордж Лукас първоначално с меркантилни мотиви решил да удължи екранния живот на пилота. Интересът към героя на Харисън Форд обаче продължил да расте и продуцентите били принудени да дадат по-централна роля на Хан Соло. По идентични причини с по-централно присъствие се уредила и Хали Бери в поредицата „Х-Мен“. Актрисата била наясно, че нейната героиня Буря се радва на завидна популярност, тропнала по масата и заплашила, че напуска. Притиснатите сценаристи трябвало да преправят историята, за да има повече място за Буря. 

СЕКСАПИЛ НА МАКС: Джулия Робъртс и Дженифър Анистън си разменят телата

По първоначален план „Спайдърмен” изобщо не е трябвало да бъде това, което познаваме. Идеята била да се създаде брутален фантастичен екшън, а за режисьор бил поканен Джеймс Камерън. Но феновете отново преобръщат всичко. Още на пробните прожекции се оказва, че мъжете изобщо не са целевата аудитория. Те отивали да видят по веднъж реките от кръв и бруталното насилие, но момичетата се връщали отново и отново да видят романтичната история между Мери-Джейн (в ролята Кирстен Дънст) и Питър Паркър (Тоби Магуайър). Маркетинговият успех принуждава сценаристите да пренапишат историята и от екшън да я превърнат в романтика.

Шрек

Симпатичното зелено чудовище Шрек също щеше да е доста по-различно. Актьорът, който го озвучава, е Крис Фарли. Той обаче умира и на пожар е повикан Майк Майърс. Последният настоял да записва с родния си канадски акцент. „Винаги съм смятал, че ако лошият принц Фаркуад говори с британски акцент, то Шрек трябва да олицетворява работещите хора и съответно да говори по друг начин”, казва Майърс. Капризът с акцента на чудовището оплескал плановете на DreamWorks. Продуцентите са принудени да изтрият сниманото до момента и да повторят всичко. Това струвало почни пет милиона долара, но продукцията става тотален хит. 

Касовият психологически трилър „Не казвай сбогом” е бил на крачка от провал заради... шапка. Колкото и невероятно да звучи, героят на Бен Афлек нахлупва на главата си бейзболна шапка в една сцена. Само режисьорът Дейвид Финчър забелязва, че актьорът тайно е подменил декора. Той е трябвало да носи шапка на любимия отбор на режисьора - Ню Йорк Янкис. Афлек обаче е от Бостън и е фанатичен фен на местния отбор, който е кръвен враг на Янкис. Стига се до зверски скандал на фенска основа и снимките спират. След продължителни преговори се стига до компромис и героят нахлупва шапка на неутралния „Мец”, а провалът на филма бил на косъм.

Капризи

Снимките на анимационния хит „Зоотрополис” също били пред провал по абсурдни причини. Певицата Шакира вдигнала чутовен скандал, че анимационната героиня, която озвучава - Газела, била прекалено... кльощава. Продуцентите били шашардисани от този каприз, но в крайна сметка отстъпили пред звездния каприз и „добавили” килограми на Газела. Оказало се, че в новия си вид героинята е много по-харесвана.

Заради промяна в сценария оцелява и принцеса Елза от „Замръзналото кралство”. По първоначален план тя трябвало да е злодей, който замразява собственото си сърце. Под натиска на феновете приказката е променена и тя става добрата сестра. 
Мишел Родригес почти напуснала снимачната площадка на „Бързи и яростни”.

Във филма тя се превъплъщава в Лети Ортис. По първоначален сценарий тя трябвало да стане част от любовен триъгълник с двама мъже. Това обаче дошло в повече на Родригес, която в живота предпочита жените. Тя обявила, че ако сцените не бъдат пренаписани, напуска продукцията. Сценаристите отстъпват, а „Бързи и яростни” става хит. 

Дуейн Джонсън-Скалата пък поискал да бъде пренаписан краят на „Унищожителите”. Първоначално горилата Джордж, която била партньор на Джонсън, трябвало да умре. „В живота стават достатъчно ла*на и не се налага да пренасяме ла*на и на екрана”, отсякъл Скалата. Сценарият бил пренаписан и горилата оцеляла.