0

Б ългарският документален филм "Пеещи артисти" с продуцент Игор Марковски ще бъде показан в първия ден на тазгодишното издание на фестивала Master оf Art на 10 февруари.

Над 50 документални пълнометражни и късометражни филма в категориите "Архитектура", "Дизайн и мода", "Изобразително изкуство", "Музика и танц", "Литература", "Фотография", "Театър и кино", "Съвременно изкуство" и "Изкуство и власт" ще бъдат показани до 8 март в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Паралелно

Откриването на осмото издание на фестивала на 10 февруари е паралелно в столичното кино "Люмиер", Lucky Дом на киното (Пловдив), Фестивален и конгресен център (Варна) и регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Филмът, избран за старта, е италианската продукция "Ботичели, Флоренция и Медичите“ на режисьора Марко Пианиджани. Красота, творчество, гениалност: ренесансова Флоренция на Лоренцо де Медичи, наричан Великолепния, е рай за изкуството и културата, но има и своята мрачна страна, изтъкана от борби за власт, интриги и брутално насилие. Един художник повече от всички други е бил в състояние да изрази в картините си както светлината, така и сенките на епохата: Сандро Ботичели (1445-1510). От началото на кариерата му под крилото на фамилията Медичи Ботичели се доказва като създател на идеалната Красота, намерила своя виртуозен израз в картините „Алегория на пролетта” и „Раждането на Венера”.

Вдъхновител

В същия ден ще бъде показан и "Пеещи артисти" - 55-минутна документална лента на режисьора Васил Стефанов в черно-бели и цветни кадри и стереозвук представя популярни български изпълнители и актьори, сред които Орлин Горанов, Добрин Досев и Веселин Веселинов-Еко, Людмила Сланева и Герасим Георгиев-Геро, Симеон Владов и Гергана Стоянова, Мая Бежанска и Даниел Цочев, Койна Русева и Миро. Изборът на датата 10 февруари не е случаен - това е денят, в който голямата и обичана българска актриса Татяна Лолова щеше да навърши 89 години. "Пеещи артисти" е последният творчески проект, в който тя участва, и отново ще бъде показан паралелно в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. „Именно Татяна Лолова е истинският вдъхновител на проекта „Пеещи артисти“. Посвещаваме този концерт на нашите учители, творци и приятели и на всички пеещи артисти, между които Татяна Лолова, Тодор Колев, Стефан Данаилов, Иван Балсамаджиев, Асен Кисимов и още много други”, казва Игор Марковски.

Дата

В основните дни на фестивала предстоят още филмите "Чарли Чаплин: Геният на свободата“ (16 февруари), "Маестро Енио Мориконе“ реж. Джузепе Торнаторе (12 и 17 февруари), "Fuoco sacro. В търсене на свещения огън на пеенето“ (17 февруари), "Да танцуваш Пина“ (18 февруари), "Бунюел: Режисьор-сюрреалист“ (19 февруари), "Саграда Фамилия: Предизвикателството на Гауди“ (23 февруари), "Името ми е Алфред Хичкок“ (24 февруари), "Геният на Джани Версаче 25 февруари, "Труман и Тенеси: Интимен разговор“ (26 февруари), "Линч/Оз“ (26 февруари), "Марсел Марсо: Изкуството на тишината“ (28 февруари), "Артуро Мари: Фотографът на папите“ (1 март).